Bob Dylan doorbreekt stilte over Nobelprijs: ‘ik was sprakeloos’

Bob Dylan © BELGAIMAGE

De Amerikaanse zanger Bob Dylan aanvaardt de Nobelprijs literatuur. Dat zegt hij in een interview. Hij zal de prijs “als het enigszins mogelijk is” eigenhandig in ontvangst nemen.

Er was tot nu enige speculatie over of Bob Dylan de prijs zou aanvaarden/negeren/weigeren. Maar eerst in een interview met The Daily Telegraph en vervolgens in een mededeling van de Nobelstichting wordt duidelijk dat hij de prijs ten minste aanvaardt.

De eer had hem “sprakeloos” gemaakt, aldus een mededeling van de Nobelstichting.

De volledige reactie van Dylan in een telefoongesprek met de stichting luidde als volgt: “Het nieuws over de Nobelprijs maakte me sprakeloos. Ik apprecieer de eer enorm”.

‘Onbeleefd’

Volgens die stichting is het nog niet zeker of Dylan naar de uitreikingsceremonie gaat, die in december doorgaat.

In het interview met de Telegraph zegt Dylan dat hij de prijs inderdaad persoonlijk in ontvangst wil nemen, “als het enigszins mogelijk is”.

“Het is moeilijk te geloven”, aldus de 75-jarige songwriter in gesprek met de krant. “Wie zou er zoiets durven dromen?”

Dylan kreeg de prijs op 13 oktober toegekend, maar dan volgde een grote stilte.

Dat gebrek aan reactie zette kwaad bloed bij ten minste één lid van de Zweedse academie die Dylan “onbeleefd en arrogant” noemde.

Het Zweedse Nobelprijscomité had verschillende keren geprobeerd Dylan te contacteren via zijn naaste medewerkers, maar zonder succes.

Op de vraag waarom hij niet gewoon antwoordde op die telefoontjes, zei hij aan de Telegraph: “Wel, hier ben ik”.

Niet alleen de vormelijkheden zorgden voor ongenoegen. Sommige schrijvers vinden het ten onrechte dat de literatuurprijs wordt toegekend aan iemand die voornamelijk liedteksten geschreven heeft.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content