Billboard Music Awards: een eerbetoon aan de levenden en de doden

The Weeknd haalde acht BMA-beeldjes binnen. © Getty Images

The Weeknd en Adele wonnen de meeste beeldjes op de Billboard Music Award 2016, maar de ceremonie stond vooral in het teken van – dode en levende – popiconen. Prince, Bob Dylan, Céline Dion en Britney Spears kregen hulde.

De Billboard Music Award, jaarlijks georganiseerd door Billboard, is een ceremonie waarbij artiesten voornamelijk worden onderscheiden op basis van verkoopcijfers. Het vond dit jaar plaats op 22 mei in de T-Mobile Arena in Las Vegas.

The Weeknd won acht van de twintig beeldjes waarvoor het genomineerd was, waaronder die voor Top Hot 100 Artist en Top R&B Artist. Adele ging met vijf awards lopen, waaronder Top Artist, Top Female Artist en Top Billboard 200 Album. Justin Bieber werd verkozen tot Top Male Artist. Drake kreeg de prijs voor Top Rap Artist, Twenty One Pilots voor Top Rock Artist.

De vele optredens waren de echte hoogtepunten van de BMA 2016. Questlove begon een eerbetoon aan Prince met een bewogen speech waarin hij zijn overlijden met een aardbeving vergeleek. Daarna zette Madonna Nothing Compares 2 U in. In een purperen pak bracht de queen of pop hulde aan wijlen Zijne Purperen Hoogheid. Ze werd even later vergezeld door Stevie Wonder om Purple Rain te brengen.

Kesha coverde It Ain’t Me, Babe om de aanstaande 75ste verjaardag van Bob Dylan te vieren. Ben Folds begeleidde de intieme opvoering op piano. Maar het optreden werd enigszins overschaduwd door de veelbesproken legale twist tussen haar en haar producer Dr. Luke. Kesha heeft hem aangeklaagd voor seksueel en psychologisch misbruik. Kemosabe Records, een label ontstaan uit het partnerschap tussen Dr. Luke en Sony Music, had het geplande optreden van Kesha geblokkeerd vanuit de motivering dat ze het podium zou gebruiken om Dr. Luke publiekelijk aan te klagen. Kesha heeft plechtig moeten beloven haar mond te houden, waarna ze uiteindelijk toch mocht optreden.

Britney Spears won de prestigieuze Billboard Millenium Award. Daarmee komt ze in het korte rijtje met Beyoncé en Whitney Houston te staan. Ze opende de avond met een medley van haar grootste hits. Work Bitch, I Love Rock n’ Roll, Womanizer, Breathe On Me, Touch Of My Hand en Toxic passeerden de revue.

Céline Dion bracht ook een eerbetoon, maar dan een persoonlijke. Haar man en tevens manager René Angélil stierf vier maanden geleden. Dion bracht The Show Must Go On, het lied dat Queen in 1991 uitbracht toen Freddie Mercury publiekelijk aftakelde door complicaties gerelateerd aan aids. Ze mocht ook de Icon Award in ontvangst nemen, een onderscheiding die Prince in 2013 had gekregen.

Adele gebruikte de ceremonie dan weer om haar nieuwe clip voor single Send My Love (To Your New Lover) te debuteren. (JM)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content