Big Bank Hank van Sugarhill Gang overleden

The Sugarhill Gang. Big Bank Hank (rechts). © gf

Big Bank Hank, een van de drie Sugarhill Gang-rappers die in 1979 het onverslijtbare hiphopnummer ‘Rapper’s Delight’ uitbrachten, is op 57-jarige leeftijd overleden.

Big Bank Hank, de rapper van de Sugarhill Gang die met “Rapper’s Delight” een van de eerste hiphopnummers ooit maakte, is overleden op 57-jarige leeftijd aan kanker. Dat bevestigde David Mallie, de manager van de twee andere groepsleden Wonder Mike en Master Gee aan het magazine Rolling Stone. De twee andere groepsleden vernamen het overlijden van Big Bank Hank dinsdag.

Rolling Stone roemt Big Bank Hank – zijn echte naam is Henry Jackson – als “de meest spetterende en kleurrijke stem op ‘Rapper’s Delight’ uit 1979”. Het magazine wijst erop dat de single “de muzikale ambassadeur van de rap was en bijna in zijn eentje de hiphopcultuur van de vervallen straten in South Bronx naar de rest van Amerika en verder bracht”.

“Triest te horen dat onze broer overleden is”, zeggen Wonder Mike en Master Gee op de website van Rolling Stone. “Wij drie schreven muziekgeschiedenis met ‘Rapper’s Delight’. We zullen ons altijd herinneren dat we de wereld rondreisden en we het publiek uit zijn dak lieten gaan. Rust in vrede, Big Bank.”

Vijfendertig jaar nadat “Rapper’s Delight” werd uitgebracht, bestaat er overigens nog altijd discussie of de plaat technisch gezien wel het eerst opgenomen hiphopnummer ooit is, schrijft Rolling Stone. Ook wordt het nog steeds overschaduwd door controverse, omdat de Sugar Hill Gang voornamelijk uit New Jersey afkomstig was en schatplichtig was aan de in de Bronx geboren Grandmaster Caz.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content