Beyoncé geeft concert tijdens Super Bowl 2013

Superster Beyoncé treedt in februari 2013 op tijdens de bekende halftime show van de Amerikaanse Super Bowl. Een overzicht van de makantste passages uit de geschiedenis van een van de meest bekeken tv-momenten van het jaar.

Met de foto die Beyoncé op haar Tumblr plaatste, maakte ze het nieuws zelf bekend: Queen B gaat op 3 februari de bekende halftime show van de Amerikaanse Super Bowl voor haar rekening nemen. De show in de Superdome in de New Orleans is jaarlijks een van de meest bekeken evenementen op de Amerikaanse televisie, goed voor meer dan 100 miljoen kijkers.

Een overzicht van de meest markante passages uit de geschiedenis van de Super Bowl…

Van studentenorkesten naar Michael Jackson

De eerste grote namen die de revue passeerden tijdens de halftime – van de eerste editie in ’67 tot begin jaren ’90 werden de shows voornamelijk verzorgd door lokale studentenorkesten – waren de New Kids From The Block, de bekende boysband, in ’91 en Gloria Estefan in ’92.

1993 vormde echter een breuklijn. In dat jaar was niemand minder dan Michael Jackson aan zet tijdens de halftime. MJ bracht er een medley van Jam, Billie Jean en Black or White, en verstomde het publiek met een versie van We Are The World gebracht door een 3500-stemmig kinderkoor. De Super Bowl van ’93 was de eerste editie waarvan het kijkersaantal aanzienlijk steeg na de halftime. Vanaf 1993 werd het leveren van topartiesten een sine qua non voor de organisatie.

Bono’s jas

De muziek van U2 weerklonk op de 36e editie van de Super Bowl in 2002, slechts enkele maanden na de aanslagen van 11 september. Op de tonen van MLK en Where The Streets Have No Name kwamen er achter de band twee doeken tevoorschijn die de namen toonden van de slachtoffers van de ramp. Na het laatste nummer trok U2-frontman Bono zijn jas open, met een afbeelding van de Amerikaanse vlag in de voering. Verschillende sites verkozen het optreden van U2 tot een van de beste halftime shows ooit.

Nipplegate

2004 was het jaar van het Nipplegate-schandaal. Wanneer Justin Timberlake op het einde van Rock Your Body de lyrics “I’m gonna have you naked by the end of this song” zong, trok hij een stuk van Janet Jacksons kostuum weg. Haar rechterborst, deels bedekt door een juweeltje boven haar tepel, was een halve seconde zichtbaar. Het voorval veroorzaakte een hele heisa in de Verenigde Staten, en werd beschouwd als een toonvoorbeeld van het morele verval van de Amerikaanse samenleving. De ‘wardrobe malfunction’ werd nog verschillende keren gehekeld, onder andere in satirische series zoals South Park en Family Guy.

Madonna, M.I.A. en de middenvinger

Vorig jaar stal Madonna de show op de Super Bowl. Dat deed ze samen met Nicki Minaj, M.I.A. en Cee Lo Green. M.I.A. zorgde voor controverse toen ze tijdens het nummer Give Me All Your Luvin’, op dat moment de nieuwe single van Madonna, de tekst “I don’t give a shit” opfluisterde met een middelvinger. De show van 2012 was de meest bekeken editie ooit, en trok zo’n 114 miljoen kijkers, 3 miljoen meer dan de wedstrijd zelf.

Aan Beyoncé dus om in februari de lat hoog te houden. (RL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content