Beroemde songschrijvers Jerry Leiber en Nick Ashford overleden

Jerry Leiber, die samen met Mike Stoller een van de beroemdste componistenduo’s uit de rockgeschiedenis vormde, is maandag op 78-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleden. Ook de beroemde Motownsongwriter Nick Ashford is maandag overleden. Hij stierf op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Mike Stoller was meer de man van de muziek terwijl Leiber de teksten schreef. Het duo vierde zijn topdagen in de jaren vijftig en zestig. “Kansas City” was in 1952 hun eerste hit maar echt bekend werden ze pas toen Elvis “Hound Dog” en “Jailhouse Rock” vertolkte. Ze tekenden ook voor “Stand by me” van Ben E. King. Verder schreven ze nummers voor onder meer de Beatles, de Rolling Stones, B.B. King, James Brown, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Frank Sinatra, Barbra Streisand, Jimi Hendrix, Eric Clapton en Aretha Franklin.

Hun werk is het voorwerp van de muzikale komedie “Smokey Joe’s Café”, die al meer dan 2.000 keer gespeeld is op Broadway. Leiber en Stoller maken deel uit van de prestigieuze Songwriters Hall of Fame en de Rock and Roll Hall of Fame.

De Amerikaanse songwriter Nick Ashford – bekend van het liedjesschrijversduo Ashford & Simpson (zijn vrouw) – was onder meer de man achter hits als ‘Ain’t No Mountain High Enough’, ‘I’m Every Woman’ en ‘Ain’t Nothing Like The Real Thing’. Ashford en zijn vrouw schreven nummers voor o.a. Marvin Gaye, Diana Ross, The Supremes, Ray Charles en vele anderen. Zelf hadden ze in de jaren 80 een enorme hit met ‘Solid (as a rock)’. Ashford overleed in New York aan keelkanker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content