Berlinaire top-5: film

De vijf meest in het oog springende kortfilms die op de Berlinaire in de Vooruit in Gent worden geprojecteerd, voor u in willekeurige volgorde op een rijtje gezet.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

1. Hitomi Je kunt in het verkeerde lichaam geboren worden, maar Tom, het hoofdpersonage in deze kortfilm, is eerder in het verkeerde land op de wereld gebracht. In het openbaar probeert hij zich zo goed en zo kwaad mogelijk aan te passen aan de westerse levensstijl, maar zijn ziel behoort toe aan Japan. En dan ontmoet hij Hitomi, een Japanse schone waarbij hij denkt zichzelf te kunnen zijn.

Manu De Smet behaalde in 2010 een masterdiploma Audiovisuele Kunsten – Regie & Televisie aan het Brusselse Rits. Dit jong talent werd in 2010 al geselecteerd voor het Filmfestival in Gent. (19 min.)


2. Beelzebub De tweeëntwintigjarige dochter van Hannes papt aan met een grijsaard van een jaar of vijftig. Hiermee schopt Lilly hard tegen de schenen van haar vader, die uit liefde voor zijn dochter werkelijk tot alles in staat is. Hij vermoordt dan ook Lilly’s vriend en zwijgt er verder in alle talen over. Het gehucht waarin Hannes met zijn dochter woont, is zodanig klein dat iedereen er iedereen kent en niemand elkaar kan of durft te beschuldigen van die rancuneuze moord.

De Duitse Barbara Ott startte in 2006 haar opleiding aan de Filmakademie in Baden Wuerttemberg. In 2009 sleepte ze al de Caligari Award in de wacht op het Berlijnse filmfestival. (34 min.)

3. Miles Away: in search of the cowboys Gene en Josh, twee rasechte cowboys uit de USA, houden ver weg van de bewoonde wereld in Cow Camp, Idaho, hun kuddes bijeen. De twee jonge vrienden wonen erg primitief. Ze beschikken amper over elektriciteit en stromend water, maar ze hebben elkaar en de dieren. Dat blijkt te volstaan, tot nu toe.

Dit intimistisch pareltje van Daniel Dumitrescu, Bram Mervillie en Titus Simoens werd in een acht weken durende reis door Noord-Amerika gecapteerd en bij thuiskomt in samenwerking met Wouter Bouvijn in een kortfilm/documentaire gegoten. (34 min.)4. Het bijzondere leven van ROCKY DE VLAEMINCK Rocky durft geen enkele vrouw meer lief te hebben. Want wanneer hij dat wel doet, sterft de vrouw telkens door zijn toedoen in een verschrikkelijk accident. Tussen al dat verdriet is er toch een lichtpuntje: Angie. Maar mag hij wel van haar houden?

Kevin Meul brengt een kortfilm die overkookt van de absurditeit, maar weet er toch een gevoelige snaar mee te raken. Eenzaamheid is een venijnig beestje dat zich in het hoofdpersonage heeft genesteld. Deze tragikomedie won eerder al de publieksprijs Vlaamse fictie op het Internationaal Kortfilmfestival in Leuven. (15 min.)

5. Sometime Later Het leven in de westerse wereld is vluchtig. Mensen hebben bijna geen tijd om zich zorgen te maken over eigen problemen, laat staan voor die van een ander. Dan valt de eenzaamheid als een baksteen op je hoofd. En dat allemaal terwijl het leven aan het tempo van een sneltrein voorbijraast.

De eenzaamheid lijkt dan wel voor de personages zelf onzichtbaar, de kijker wordt er frontaal mee geconfronteerd. Hiermee is het voornaamste doel van de regisseur Moon Blaisse dan ook gerealiseerd. Blaisse heeft voor deze kortfilm een sterke Vlaamse en Nederlandse cast kunnen strikken met onder meer Frank Focketyn, Els Dottermans, Jochum ten Haaf en Nelly Frijda. (25 min.)

Julie Herreman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content