Belpopfenomeen Ugly Papas komt nog één keer bij elkaar: ‘Misschien een beetje legendarisch’

Dr. Dekerpel en Luc Dufourmont van Ugly Papas © /

Humo’s Rock Rally bracht ons het Nederlandstalige geweld van Noordkaap en Gorki, maar ook de zappaïaanse rock van Ugly Papas. De band rond Dr. Dekerpel en verborgen parel van de belpop treedt eind volgende maand eenmalig weer op én heeft een nieuwe single klaar.

We schrijven eind 1989. Ergens tussen Menen en Kortrijk ziet Ugly Papas het levenslicht. In de rangen: Dr. Dekerpel, zelfverklaarde doctor in de gitarica; zanger Luc Dufourmont (later Idiots!, maar vooral bekend als Roste Luc in Bevergem), bassist Dick Descamps, drummer Paul Dreze (later vervangen door Rik Debruyne) en saxofonist Peppie Pepermans.

Meteen gaat het hard voor de band. Met striemende bluesrock stoomt Ugly Papas naar de finale van Humo’s Rock Rally 1990, waar uiteindelijk Noordkaap met de overwinning gaat lopen en Gorki de neus aan het venster steekt. Al snel volgt de eerste plaat Papa Rules – volgens Humo met gelijke doses Captain Beefheart, Sex Pistols, TC Matic, Claw Boys Claw, Birthday Party, AC/DC, Beasts of Bourbon en Howlin’ Wolf.

Ondanks het succes voelen de bandleden dat het tijd is voor Ugly Papas 2.0. Minder blues, meer experiment, minder Howlin Wolf’, meer Zappa. Het tweede titelloze album heet, en we laten Dr. Dekerpel hier zelf aan het woord, ‘een polyvalent knutselschijfje’ te zijn.

heet.

In 1997 zit het erop, voorlopig, maar de Papas blijven spelen. Dekerpel begint aan vele bands, waaronder Boze Geesten en Monstera Deliciosa. Luc Dufourmont en Hugo Bourgeois hadden in 1984, al lang voor Ugly Papas, Two Russian Cowboys opgericht en blijven met die band de boer opgaan, sinds 1992 vergezeld door Descamps. De drie spelen ook samen in SPOKANE 4774.

In de tweede helft van 2006 wordt er opnieuw getourd met de Papas. Daar zou het normaal gestopt zijn, ware het niet dat enkele fans uit Menen het in hun hoofd kregen dat ze het illustere combo tóch nog eens op het podium wilden krijgen. Zo gezegd, zo gedaan: op 30 september vindt The Night of the Ugly Papas plaats. ‘By public demand dus’, lacht Dr. Dekerpel. ‘Wij spelen er, maar de rest van de avond wordt ingevuld door bekende fans van ons: Gunter Lamoot presenteert, maar ook Tim Vanhamel, Mauro en Frank Vander Linden zullen op het podium staan, om maar enkele namen te noemen.’

Van de eerste keer zat het meteen snor, ik ben er zelf van geschrokken.

Dr. Dekerpel

Er staat voorlopig maar één reünieconcert gepland, maar de band gooit er meteen de nieuwe plaat Atomium Pluto, de bijhorende single Drunken Indians én een videoclip tegenaan.

‘Ooit wilden we een liveplaat maken. De concertopnames lagen klaar, maar we hebben dat album nooit afgewerkt. Nu is de tijd rijp’, zegt Dekerpel. ‘In de clip zitten ook beelden van onze reünieconcerten.’

Wat er gebeurt als een belpopcultlegende weer in het repetitiekot duikt? ‘Een chemische reactie’, volgens Dekerpel. ‘Van de eerste keer zat het meteen snor, ik ben er zelf van geschrokken. Bij de volgende repetitie gaan we een rondje jammen. Dan zal duidelijk worden hoe we anno 2017 klinken, ik ben alvast benieuwd.’ Zelf volgt Dekerpel de pop en rock van vandaag nog behoorlijk: ‘De Welsche zangeres Cate Le Bon doet fantastische dingen, vooral in de begeleiding. Ik hou ook van King Gizzard and the Lizard Wizard, Courtney Barnett, Sleaford Mods en Oh Sees.’

Er is honger, dat is duidelijk, ook voor meer dan één optreden. Als het van Dekerpel afhangt, duiken de Papas zelfs weer de studio in. ‘Ik zeg zeker geen nee. Het enthousiasme onder ons vijven is groot.’

Tot slot leggen we Dekerpel nog een oude uitspraak voor van Luc Dufourmont, namelijk dat Ugly Papas zonder de experimentele draai een nieuw dEUS had kunnen worden. Naast ex-gitaristen Tim Vanhamel en Mauro is ook opperhoofd Tom Barman fan, om maar iets te zeggen. ‘Wat eruit komt, komt eruit. Op dat moment was het gewoon de juiste wending. Met commerciëlere muziek hadden we misschien groter geweest, maar toch ben ik blij hoe het gegaan is. Net door die grillige muziek zijn we vandaag misschien een klein beetje legendarisch’, besluit Dekerpel.

Meer info vindt u op het Facebookevent van The Night of The Ugly Papas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content