België levert rapper Valtònyc niet uit aan Spanje

Valtònyc 'Gratie van de Spaanse koning? Ik zou het weigeren.' © Gettyimages

De Spaanse rapper Valtònyc, die wegens zijn omstreden liedjesteksten tot drieënhalf jaar gevangenis veroordeeld werd en naar België was gevlucht, moet niet uitgeleverd worden aan Spanje. Dat heeft de Gentse raadkamer maandag beslist.

De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen had een Europees aanhoudingsmandaat gekregen voor .

De op Mallorca geboren was er door het hof van Balearen in 2017 schuldig aan bevonden dat hij in zijn teksten terrorisme had verheerlijkt, de kroon had geprovoceerd en politici had bedreigd met de dood.

Het hooggerechtshof had het vonnis in februari, ondanks protest in heel het land, bevestigd. Op Mallorca en in andere delen van het land vonden meerdere solidariteitsbetogingen plaats voor de rapper.

De termijn voor het begin van zijn straf in Spanje was voor de kunstenaar op 24 mei afgelopen, maar hij was eerder al naar het buitenland vertrokken. De rapper had een foto op Twitter gepost van zichzelf en een familielid, genomen aan de Korenlei in het centrum van Gent. Valtònyc bood zich later aan bij de politie en werd door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden.

Geen bedreigingen

De raadkamer besliste maandagmorgen dat Valtònyc niet uitgeleverd moet worden. Als het parket in beroep gaat, moet de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling opnieuw over de uitlevering beslissen. De verdediging van de rapper had gepleit dat de verheerlijking van terrorisme in België niet strafbaar is.

‘Voor veroordelingen van majesteitsschennis heeft het Europese hof geoordeeld dat ze in strijd zijn met de rechten van de mens, met de vrijheid van de meningsuiting. Het waren heel ruwe teksten als rapper, maar bedreiging kan alleen als er mondeling voorwaarden gesteld worden, wat hier niet het geval was’,zei advocaat Paul Bekaert.

‘De raadkamer heeft geoordeeld dat het niet om terrorisme ging en dat er wat de Belgische wet betreft geen inbreuk is. Ook de majesteitsschennis werd afgewezen. De rechter stelde ten slotte dat er geen sprake was van bedreigingen’, zei advocaat Simon Bekaert na afloop van de zitting. ‘Ik bedien me van hyperbolen en metaforen, stijlfiguren waarvan de hele rapcultuur bol staat’, pareerde Valtònyc afgelopen zomer in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content