Belg Marc Bouchkov haalt finale Koningin Elisabethwedstrijd

© ThinkStock

De 21-jarige Belg Marc Bouchkov is een van de twaalf finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd, die dit jaar plaatsvindt voor viool.

De finalisten zijn zaterdagnacht bekendgemaakt door juryvoorzitter Arie Van Lysebeth, na afloop van de halve finale in de Flagey. Naast onze landgenoot Marc Bouchkov gaat het om de Tsjech Josef Spacek (25), de Amerikanen Emir Abeshi (25), Nancy Zhou (19) en Esther Yoo (17), de Koreanen Shin Hyun Su (24) en Kim Dami (23), Narita Tatsuki (20) uit Japan, de Canadees Nikki Chooi (23), de Rus Andrey Baranov (26), de Wit-Rus Artiom Shishkov (28) en Tseng Yu-Chien (17) uit Taiwan.

Opvallend zijn de twee erg jonge kandidaten Esther Yoo en Tseng Yu-Chien, beiden 17.

Volgende week treden de twaalf finalisten per twee aan in de Muziekkapel Koningin Elisabeth, om er het opgelegde concerto te ontdekken en in te studeren. De naam van de componist zal volgende vrijdag bekendgemaakt worden.

Vanaf maandag 21 mei zullen de finalisten dan – ook weer per twee – opnieuw optreden. Ze krijgen een sonate voor viool en piano, het opgelegde concerto en een concerto naar keuze op hun bord. Voor dat laatste stuk mogen ze kiezen uit werken van Sibelius (4), Tsjaïkovsky (3), Paganini (2), Chostakovitch, Beethoven en Brahms.

Voor hun finale optreden zullen de kanidaten begeleid worden door het Nationaal Orkest van België, onder leiding van Gilbert Varga.

De finale zal zich zoals steeds voltrekken in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. De proclamatie van de resultaten volgt op de laatste avond, zaterdag 26 mei. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content