Belasting auteursrechten blijft op 15 procent

De belasting op auteursrechten stijgt dan toch niet tot 25 procent. De inkomstenbelasting voor artiesten en freelancers blijft dus ongewijzigd. De creatieve sector reageert tevreden.

De belasting op auteursrechten blijft op 15 procent. Artiesten en freelancers die meer dan 54.000 euro per jaar aan auteursrechten verdient, betaalt wel de gewone belastingstarieven in de inkomstenbelasting. Dat heeft het kernkabinet op voorstel van minister van Financiën Steven Vanackere beslist.

Onlangs kwam aan het licht dat in de begrotingsopmaak een verhoging van de roerende voorheffing op auteursrechten was voorzien, van 15 naar 25 procent. Dat lokte grote kritiek uit bij de creatieve sector, maar ook bij meerderheidspartij Open Vld.

Op voorstel van minister van Financiën Steven Vanackere blijft de roerende voorheffing nu op 15 procent. Enkel artiesten die meer dan 54.000 euro uit auteursrechten verdienen, vallen onder de vastgelegde schijven in de inkomstenbelasting. De inkomsten uit auteursrechten zijn ook niet liberatoir, ze moeten dus aangegeven worden op de belastingbrief. Zo heeft de woordvoerder van Vanackere bevestigd.

De beslissing heeft een impact op de begroting van zo’n 5,6 miljoen euro. Hoe dat bedrag nu gecompenseerd wordt, is nog niet duidelijk.

Creatieve sector reageert tevreden

“De organisaties van de creatieve sector zien het behoud van de huidige maatregel als een erkenning van de rol van hun leden als economische actoren”, luidt het in een gemeenschappelijk persbericht van de creatieve sector. Toch dringt ze aan op een duidelijk statuut voor artiesten, die kwetsbaar zijn in de maatschappij.

Boek.be, de vereniging van Vlaamse uitgevers, importeurs en verkopers van boeken, benadrukt nog dat de auteurs en de artiesten aan het begin staan van een keten. “Als zij financiële problemen hebben, zorgt dat ervoor dat de hele creatieve sector in gevaar is”, zegt directeur Geert Joris aan Belga.

Sabam, Boek.be en Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) melden bovendien dat ze zeer tevreden zijn over het feit dat het collectieve protest van de sector er mee toe heeft geleid dat de regering haar beslissing herziet. Pol Deltour, nationaal secretaris van VVJ, benadrukt wel dat de journalistenvereniging eerst de volledige tekst van de regering wil bekijken vooraleer ze definitieve conclusies trekt.

De creatieve sector benadrukt ook het belang van een duidelijk statuut voor de creatieve sector in de nabije toekomst. Ze vraagt daarom dat de regering ingaat op de vraag tot overleg. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content