Bebaarde travestiet Conchita Wurst wint Eurosongfestival voor Oostenrijk

De 25-jarige Conchita Wurst, de vrouw met de baard, heeft met het liedje ‘Rise Like a Phoenix’ het 59ste Eurovisiesongfestival in Kopenhagen gewonnen. Het Nederlandse countryduo The Common Linnets eindigde tweede.

Conchita Wurst (25) heeft met het liedje “Rise Like a Phoenix” de 59ste editie van het Eurovisiesongfestival in het Deense Kopenhagen gewonnen. De bebaarde travestiet haalde het voor het Nederlandse countryduo The Common Linnets. Het is nog maar de tweede keer dat Oostenrijk zegeviert.

Tweede overwinning voor Oostenrijk

België gaf het maximum van twaalf punten aan Oostenrijk, tien punten aan Zweden en acht aan Nederland. Sanna Nielsen van Zweden eindigde uiteindelijk op de derde plaats. De voorsprong van Oostenrijk was duidelijk: Conchita kreeg 290 punten, tegen 238 voor Nederland.

De Oostenrijkse omroep ORF koos Conchita Wurst, die als Tom Neuwirth geboren werd, zonder preselecties. De vorige keer dat de Alpenrepubliek de wedstrijd won, was in 1966 met Udo Jürgen en het liedje “Merci Chérie”. Traditioneel mag het winnende land de volgende editie van het evenement organiseren.

Zelfs Russen lusten Conchita Wurst

Uit de gedetailleerde stemresultaten die de organisatoren na de finale publiceerden, bleek ook dat de Russische kijkers het optreden van de vrouw met de baard konden smaken. Rusland staat nochtans niet bepaald bekend als holebivriendelijk.

Mensenrechtenactivisten trekken regelmatig aan de alarmbel over de situatie van holebi’s en transgenders in Rusland. Hun rechten worden via wetgeving beperkt en er zijn meldingen van homofoob geweld. Maar de Oostenrijkse
inzending kon de Russische kijkers blijkbaar wel bekoren, want ze eindigde er als derde in de televoting.

Conchita kende het minst succes in Estland. Daar kwam Oostenrijk pas als achtste uit de televoting. In alle andere landen duikt Conchita Wurst op in de top zes van de kijkers. In België eindigde de act op de derde plaats bij de televoting. Er is ook een professionele jury die voor de helft mee beslist.

Politieke spanning

Behalve de opvallende verschijning van Conchita viel deze editie van de liedjeswedstrijd ook op door de politieke spanning tussen Kiev en Moskou. Rusland, dat twee blonde zusjes stuurde, werd veelvuldig uitgejouwd in Kopenhagen. Toch kreeg Rusland van veel landen punten. Oekraïne gaf er vier aan Rusland, en omgekeerd gaven de Russen zeven punten aan Oekraïne.

De Russische kijkers stemden Oekraïne naar de derde plek. Oekraïne was vierde in de Russische televoting. De stemmen van de inwoners van de Krim werden overigens om technische redenen nog als Oekraïens geteld.

Hirsoux

Axel Hirsoux, de Belgische inzending die strandde in de eerste halve finale van de liedjeswedstrijd, sprokkelde amper 28 punten, zo blijkt. Hij eindigde op twee na laatste. Moldavië en Armenië waren met 7 en 6 punten het gulst voor de Waalse zanger. Enkel Albanië (22 punten) en Moldavië (13 punten) scoorden minder goed. (Belga/DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content