BBC-muziekpresentator ontslagen door song met racistisch N-woord

David Lowe, een BBC-radiopresentator op leeftijd, werd de laan uitgestuurd, nadat hij per toeval een nummer draaide waarin twee keer het racistische ‘nigger’ voorkwam.

‘The Sun Has Got His Hat On’, een 82 jaar oud nummer van de Britse band Ambrose & His Orchestra, kost de job van David Lowe. De presentator van het muziekprogramma ‘Swingers and Stingers’, waarin de hij wekelijks nostalgische nummers door de ether jaagt, had het bewuste plaatje opgelegd zonder te weten dat twee keer het racistische nummer ‘nigger’ in de lyrics opdook. Dat meldt The Telegraph.

Lowe, die zich per definitie van geen kwaad bewust was, werd door de directie op het matje geroepen nadat een luisteraar, die het N-woord wel had opgemerkt, de BBC hierover inlichtte en vroeg om sancties te nemen.

Toen Lowe het nummer nog eens analyseerde, besefde hij dat hij weldegelijk in de fout was gegaan. Ondanks de publiekelijke excuses van de 67-jarige presentator werd hij toch de laan uitgestuurd. De BBC kwam nog kort daarna terug op de sanctie nadat de zaak in het openbaar dreigde te komen, en gaf hem alsnog de kans om zijn job verder te zetten. Maar het kwaad was volgens Low al geschied: hij weigerde.

De radiomaker is bijzonder aangedaan door gang van zaken: ‘De manier waarom de BBC omging met het incident is verschrikkelijk. Het heeft mijn gezondheid geen goed gedaan. Ik denk dat ik niet meer op de radio te horen zal zijn.’

‘Het incident staat in schril contrast met de zaak rond de controversiële Top Gear-presentor Jeremy Clarkson die onlangs voor hetzelfde racistische woordgebruik in het kinderrijmpje ‘Eeny, Meeny, Miny Moe’ een laatste waarschuwing kreeg van de Britse openbare omroep.

‘Wat de politieke correctheid betreft in het Verenigd Koninkrijk van vandaag, is er geen ruimte voor excuses of vergeving’, zei Lowe nog achteraf. (DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content