B-Boy Titris wint Red Bull BC One Cypher in DOK Gent

De 19-jarige Tristan Zinck kroonde zich op de Dag van de Arbeid tot beste B-boy van het land. Hij kwalificeerde zich zo voor de West-Europese Red Bull BC One finale in het Italiaanse Napels.

Op woensdag 1 mei streden zestien B-Boys in DOK Gent om de titel van de Belgische Red Bull BC One Cypher. Tristan Zinck, die breakdancet onder de artiestennaam Titris, was de uiteindelijke winnaar. De 26-jarige Bruggeling Mathias “Mayo” Vandermoere eindigde tweede. “Ik ben moe maar tevreden”, zei Titris achteraf. “Ik dacht wel dat ik een kans maakte, maar een competitie moet altijd nog gespeeld worden.”

Verliezend finalist Mayo is niet ontgoocheld. “Mijn doel was te winnen, maar ik kan niet ontevreden zijn. Ik heb een geweldig parcours afgelegd. Ik heb de laatste maanden heel hard getraind en had de overwinning heel graag willen opdragen aan mijn crew.”

Volgens de jury kwam Titris voor de dag met dat tikkeltje meer creativiteit en zelfvertrouwen. Hij kon zich kwalificeren voor de West-Europese Red Bull BC One finale in Napels, die doorgaat op 14 september. Als hij daar zijn mannetje staat, zal hij zich kunnen meten met de allergrootsten op 8 december op de Red Bull BC One World Final in Seoul.

Titris maakt zich alvast nog geen illusies voor de finale in Napels. “Ik heb geen verwachtingen”, zegt de jonge Luikenaar. “Het niveau zal er ongetwijfeld een pak hoger liggen, dus ik ga in de eerste plaats om ervaring op te doen en te leren. Wat niet betekent dat ik er niet alles aan zal doen om België zo goed mogelijk te vertegenwoordigen.”

Onder een stralende lentezon was DOK Gent voor een dag het epicentrum van de breakdance en hiphopwereld. Naast de funky ritmes van Rapper’s Delight, Studio Brussel’s acht uur durende hiphopmarathon, werd het publiek vakkundig opgezweept door DJ duo ‘Stax on Wax’ en MC’s Gus en Philone.

Red Bull BC One Cypher is de vijfde samenwerking tussen Red Bull en Zulu Nation. Het is de tweede maal dat er een Belgische editie van Red Bull BC One Cypher georganiseerd wordt. Red Bull BC One wordt gezien als een van de belangrijkste breakdance competities ter wereld. Hoewel de wedstrijd de beste B-boys ter wereld aantrekt, werd de competitie sinds 2011 voor iedereen opengesteld en kan elke B-boy ter wereld deelnemen via een lokale kwalificatiestrijd of ‘cypher’. Er zijn meer dan zestig cyphers in vijftig landen waaronder België en Nederland. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content