Azerbeidzjan laat Eurosongstemmen hertellen

De president van Azerbeidzjan wil nagaan hoe het komt dat zijn land geen punten gaf aan grote buur Rusland tijdens het Eurovisiesongfestival. Hij laat de stemmen van de Azerbeidzjaanse jury hertellen.

De president van Azerbeidzjan, Ilham Alijev, heeft een hertelling bevolen van de stemmen van de Azerbeidzjaanse jury bij het jongste Eurovisiesongfestival. Hij wil laten onderzoeken hoe het komt dat het land 0 punten gaf aan grote buur Rusland.

Het was de ambassadeur van Azerbeidzjan in Rusland, Polad Bulbuloglu, die het onderzoek en de hertelling naar buiten bracht. Volgens hem steunde een groot deel van de mensen die per sms hun stem uitbrachten, Rusland. “Volgens deze gegevens had Rusland 10 punten moeten krijgen van Azerbeidzjan”, aldus de ambassadeur.

Ook Camil Guliyev, het hoofd van de staatszender van Azerbeidzjan, zit verveeld met de zaak. “We hopen van harte dat dit incident, mogelijk opgezet door bepaalde belangengroepen, geen schaduw zal werpen over de broederlijke relaties tussen het Russische en het Azerbeidzjaanse volk”, stelde hij.

Azerbeidzjan eindigde zaterdag tweede op het Eurovisiesongfestival, achter winnares Emmelie de Forest (“Only Teardrops”) uit Denemarken. De Azerbeidzjaanse inzending, Farid Mammadov met “Hold me”, kreeg 12 punten van Rusland. De Russische inzending (Dina Garipova met “What if”) eindigde, ondanks de nul punten uit Azerbeidzjan, op de vijfde plaats.

Azerbeidzjan probeert traditioneel goede relaties te onderhouden met Moskou, hoewel er in het verleden spanningen zijn geweest over energie. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content