Avishai Cohen en Sun Ra Arkestra komen naar Leuven Jazz

© .

Leuven Jazz heeft de eerste namen bekendgemaakt voor haar vijfde editie. Bassist Avishai Cohen en het Sun Ra Arkestra zijn de opvallendste acts.

De organisatie van Leuven Jazz kon voor haar vijfde editie andermaal uitpakken met enkele topnamen. De eerste aangekondigde acts zijn bassist en componist Avishai Cohen, pianovirtuoos Shai Maestro, contrabassist Jasper Holby en het legendarische Sun Ra Arkestra, dat dit jaar zijn zestigjarig bestaan viert en geleid wordt door de 92-jarige saxofonist Marshall Allen.

Lees ons interview met Avishai Cohen: ‘Ik heb geen aan-en-uitknop.’

Avishai Cohen, een fenomeen wegens de originele wijze waarop hij zijn contrabas bespeelt, concerteert met zijn groep Jazz Free en brengt een voorsmaakje van zijn nieuw album dat in het najaar van 2017 gereleased wordt. Shai Maestro was tot 2011 pianist van Cohen en timmerde sindsdien met een trio aan een eigen weg in de wereld van de jazz. Holby zet zijn trio Prhonesis tijdelijk op non-actief voor zijn kersvers project Fellow Creatures.

Het Sun Ra Arkestra is een twaalfkoppige bigband die avant-gardejazz en moderne elektronica combineert. Na de dood van Sun Ra in 1993 nam Marshall Allen de fakkel over. Andere namen op de affiche zijn altsaxofonist Logan Richardson en de Franse pianist, filmmuziek-componist en audiovisuele experimentalist Chassol.

Op 24 en 25 maart wordt tijdens dit festival voor de 3e keer de ‘B-Jazz International Contest’ georganiseerd voor jonge bands, de opvolger van Jazz Hoeilaart. Uit 105 kandidaturen zal een jury twee finalisten selecteren die het zullen moeten opnemen tegen de winnaars van Gexto Jazz Festival 2016 en Jong Jazztalent Gent en groepen die afgevaardigd worden door het Saint Louis College of Music in Rome en het Amersfoort Jazz Festival.

Leuven Jazz vindt plaats van 18 tot 26 maart in de Leuvense binnenstad. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content