Ars Musica verlaagt drempelvrees hedendaagse muziek

© Ars Musica

Via de interactie met andere muziekgenres en kunstdisciplines wil Ars Musica de drempel voor hedendaagse muziek verkleinen.

Van Brugge en Antwerpen over Brussel tot Bergen en Luik: het festival Ars Musica zet tijdens de maand maart in het hele land hedendaagse klassieke muziek op de kaart. Met zijn programma wil het festival aantonen dat hedendaagse muziek ook divers, verrassend en zelfs grappig kan zijn.
Sinds de komst van artistiek directeur Patrick De Clerck in november 2009 kreeg Ars Musica, dat in 1989 door onder andere huidig Bozar-directeur Paul Dujardin opgestart werd, een frisser en meer hedendaags kleedje.

Zo vormt roze de hoofdtoon van zowel de brochure, de website als de bar, die door studenten van de Brusselse kunstschool Sint-Lucas ingericht werd. Ook de teksten van de brochure en de website zijn het werk van Vlaamse, Waalse en Britse studenten. Om het hippe imago nog extra kracht bij te zetten ontwierp Elvis Pompilio speciaal voor de hele ploeg een roze hoed.

Ook inhoudelijk wil deze 23e editie van Ars Musica, onder het artistiek curatorschap van Pierre Bartholomée, een breder en jonger publiek aantrekken. Daarom slaat het festival niet alleen een brug tussen hedendaagse muziek en andere muziekgenres zoals jazz, pop en rock, maar ook tussen muziek en andere kunstdisciplines. Zo vindt voor elk concert een artistieke interventie plaats. Of lieten enkele Belgische componisten zich inspireren door poëzie. Met ‘It will take about 7 minutes’ van Het Collectief op 26 maart in Flagey als resultaat.

Statement
In Bergen brengt het Kinky Pinky Orchestra een hedendaagse variant van songs van onder andere The Police en The Beatles. En ook op de Brusselse Electro Night, in samenwerking met het Centre Henri Pousseur en Musiques & Recherches, wordt hedendaagse muziek met andere muziekstijlen vermengd. In totaal brengt Ars Musica meer dan 50 concerten.

Tot slot wil het festival een brug slaan tussen de verschillende gemeenschappen in ons land. Niet alleen door zijn programmatie over steden in het hele land te verspreiden, maar ook de organisatie van twee optredens op de ministeries. Zo krijgt het Ministerie van de Franse Gemeenschap het Nederlandstalige ensemble Spectra over de vloer en vergast het Franstalige Musiques Nouvelles de toeschouwers op het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap op een streepje muziek.

Elien Haentjens

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ars Musica, nog tot 3 april in heel België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content