Armenië boycot het Songfestival in Azerbeidzjan

Armenië gaat dit jaar het Eurovisiesongfestival skippen. Reden is het aanhoudend conflict met buurland en vijand Azerbeidzjan waar de songcontest wordt gehouden.

Een delegatie Armeense zangers liet eerder in een communiqué verstaan dat het niet wilde deelnemen aan de liedjeswedstrijd dat dit jaar in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, doorgaat. ‘We weigeren te verschijnen in een land dat bekendstaat om massamoorden en bloedbaden op Armeniërs, in een land waar anti-Armeense gevoelens nationaal beleid zijn’, klonk het. De Armeense publieke televisie heeft de boycot geofficialiseerd.

Bloedige oorlog

In het begin van de jaren ’90 vochten Azerbeidzjan en Armenië een oorlog uit over Nagorno-Karabach, het gebied gelegen in Azerbeidzjan maar met overwegend Armeense inwoners. Duizenden burgers lieten daarbij het leven. Ondanks de wapenstilstand in 1994 leven beide landen sindsdien in onmin met elkaar.

Boete

Armenië, dat pas sinds 2006 deelneemt aan het Songfestival, zou op donderdag 24 mei uitkomen in de tweede halve finale. Door de terugtrekking zijn er nu 42 deelnemers in plaats van 43. De Armeense omroep riskeert een boete of zelfs diskwalificatie voor meerdere jaren omdat de beslissing werd genomen na de vooraf vastgestelde deadline.

Meer boycots

Het is niet de eerste keer dat een land het Eurovisiesongfestival boycot. In 1977 stuurde Tunesië zijn kat, zonder officiële reden. Zeven jaar geleden bedankte Libanon voor deelname omdat het de Israelische song niet op de Libanese beeldbuis wilde. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content