Aretha Franklin laat vertoning van documentaire over haar leven tegenhouden

© Reuters

soullegende Aretha Franklin heeft met een gerechtelijk bevel de première tegengehouden van de documentaire ‘Amazing Grace’ over haar leven.

De Amerikaanse soulzangeres Aretha Franklin heeft met een gerechtelijk bevel de première tegengehouden van een documentaire over haar leven.

Dat hebben de organisatoren van het Telluride Film Festival, in de Amerikaanse staat Colorado, zaterdag meegedeeld. De documentaire “Amazing Grace” bevat meerdere muziekfragmenten, die doorgaans afkomstig zijn van de albums en de optredens van Aretha Franklin. Maar de inmiddels 73-jarige “Queen of Soul” – die in de jaren zestig hits scoorde met nummers als “Chain of Fools”, “Think” en de Otis Redding-cover “Respect” – stelt dat daarbij haar auteursrechten werden geschonden.

De film werd oorspronkelijk gedraaid door de in 2008 overleden Amerikaanse regisseur Sydney Pollack, die al in 1972 aan het project was begonnen. Maar omdat hij ontevreden was over de kwaliteit van het materiaal, werden de plannen in de koelkast gestoken. Uiteindelijk werd de documentaire afgewerkt door Alan Elliott.

Volgens de krant New York Times is het vrijdag afgeleverde gerechtelijk bevel enkel van toepassing voor het relatief kleine filmfestival in Colorado. Het is nog niet duidelijk of de documentaire ergens anders wel vertoond kan worden.

“Amazing Grace” staat later deze maand nog op de affiche van het Toronto Film festival, maar voorlopig heeft Franklin nog geen klacht ingediend tegen die vertoning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content