Anohni onderneemt achtdaagse trektocht uit protest tegen opening Australische uraniummijn

© Alice O'Malley

Anohni – voorheen bekend als Antony Hegarty van Antony & The Johnsons – deinst er niet voor terug om politieke en klimatologische kwesties aan te kaarten, zo bleek al uit haar nieuwe plaat ‘Hopelessness‘. Het komt dan ook niet als een verrassing dat ze op 3 juni een achtdaagse reis zal maken door de West-Australische woestijn, uit protest tegen de opening van een uraniummijn die de inheemse Mardu-gemeenschap in gevaar brengt.

Samen met meer dan honderd Mardu’s, een inheemse bevolkingsgroep uit Australië, zal Anohni een reis van 180 km maken om te protesteren tegen de opening van de uraniummijn die de leefgemeenschap van de bevolkingsgroep zal aantasten. De achtdaagse trektocht begint in het gebied van de Mardugemeenschap van Parnngurr en eindigt op de site waar Mitsubishi en Cameco de mijn willen openen.

De kwestie ligt Anohni heel nauw aan het hart. In 2013 verbleef ze al eens tien dagen bij de Mardu, en sindsdien voert ze campagne om de gemeenschap meer onder de aandacht te brengen. Anohni doneerde de opbrengsten van verschillende concerten aan het gebied, en tekende ook present bij talrijke evenementen die er plaatsvonden.

De wandeling is volgens haar een spraakmakend protest om de gevolgen voor het milieu aan te kaarten. ‘Sommige Mardu-vrouwen vrezen dat de mijn de lokale omgeving in gevaar zal brengen, bovendien voelen ze zich sterk verantwoordelijk om de uitbuiting van gevaarlijke bronnen uit het land tegen te gaan’, zei de zangeres in een interview met The Guardian.

‘De voorgestelde plaats voor de Kintyremijn ligt op hun traditionele gronden en vormt een bedreiging voor hun welzijn, alsook het bestaan van Karlamilyi National Park’, schreef Anohni op Instagram.

‘Hopelessness’

Anohni heeft er nooit voor teruggedeinsd om politieke zaken aan de kaak te stellen. Op haar jongste plaat Hopelessness drukt ze heel expliciet haar onvrede uit over de Amerikaanse dronecampagnes, het beleid van Barack Obama en de klimaatvervuiling. De song 4 Degrees kwam niet toevallig uit bij aanvang van de klimaatconferentie in Parijs, eind 2015.

‘Het zou verboden moeten zijn om over iets als de klimaatopwarming te liegen’, raasde ze vorige maand nog in Knack Focus. ‘Dat had dertig jaar geleden al verboden moeten zijn, zoals het in Duitsland illegaal is om over Hitler te liegen. De klimaatverandering is veel gevaarlijker dan Hitler ooit geweest is. Hitler heeft enkele miljoenen mensen vermoord, de opwarming van de aarde gaat ons op het einde van de rit allemáál uitroeien, als een virus.’

Anohni stelt het album Hopelessness op 24 juni voor tijdens een exclusieve Belgische show in de AB.(EL)

ANOHNI TO JOIN WALK 180 KM ACROSS WESTERN AUSTRALIAN DESERT WITH THE MARTU PEOPLE TO SUPPORT FIGHT AGAINST URANIUM MINE “In 2 days time, I am joining my Martu friends Nola and Curtis Taylor, over 100 other people from Parnngurr and neighboring communities, and other supporters from around the country on an 8 day, 180 Km protest walk from their remote community to the site of Mitsubishi and Cameco’s proposed open cart uranium mine in the Western Australian Desert. The proposed Kintyre mine is on their traditional lands and a threat to their well-being, as well as being gouged out of Karlamilyi National Park. Curtis and I did a piece about it on National Indigenous Television network today.” – Anohni image of Martu artist Ngalangka Nola Curtis http://www.ccwa.org.au/kintyre #martupeople #martumob #uraniummine #indigenousrights #protest #corporatecorruption #karlamilyi #mitsubishi #camecocorporation #parnngurr

Een foto die is geplaatst door ANOHNI (@anohni) op

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content