Annik Honoré, de Belgische vriendin van Ian Curtis, is overleden

© Philippe Cornet

Annik Honoré, de Belgische vriendin van de zanger van Joy Division, overleed donderdag 3 juli op 56 jarige leeftijd na een ernstige ziekte. Het nieuws werd aan Focus Vif bevestigd door familieleden van de rockfan.

Annik werd op 12 oktober 1957 in een Bergens gezin geboren. Haar vader was politie-inspecteur en haar moeder werkte voor het kadaster. In 1973 woonde ze een concert van de Stones in Vorst bij maar de eerste echte muzikale schok overkwam haar op 16 mei 1976 tijdens een optreden van Patti Smith en de Stranglers in de Round-house in Londen.

Datzelfde jaar beleeft de taalstagiaire dezelfde emotie met Bowie, die haar held gebleven is, in de Wembley Arena. Het ritueel van de Engelse fans, de Britse verering, de “helse looks” maken allemaal deel uit van de persoonlijkheid van Annik Honoré die naar eigen zeggen “een fatsoenlijk en clean meisje was, dat altijd goede punten haalde op school”.

In 1979 vond ze werk bij de Belgische ambassade in Londen waar ze Ian Curtis en de andere groepsleden van Joy Division ontmoette. In een later interview omschreef ze haar verhouding met de zanger als platonisch, maar Ian Curtis’ vrouw Deborah noemde het een affaire die in augustus 1979 is begonnen. Amper een jaar later, op 18 mei 1980, verhing Ian Curtis zich in zijn huis in Macclesfield.

Honoré organiseerde in 1979 samen met journalist Michel Duval concerten in de Brusselse concertzaal Plan K. Joy Division en twee andere bands speelden op de opening, op 16 oktober. Enkele maanden later richtten Honoré en Duval Factory Benelux op, een Europese afdeling van Factory Records, het Britse label van onder meer Joy Division.

Het verhaal van Annik Honoré werd in verschillende boeken, biografieën, autobiografieën en films verteld (“Control” van Anton Corbijn, “24 Hour Party People” van Michael Winterbottom). (CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content