Anne Frank is blijkbaar hip onder hiphoppers

Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Het joodse meisje Anne Frank is blijkbaar hip in de hiphopwereld. Ook wij vinden dat een bizarre vaststelling.

De feiten

Tot voor kort associeerde iedereen de naam Anne Frank enkel en alleen met het Joodse meisje dat omkwam tijdens de Tweede Wereldoorlog en wereldberoemd werd met haar dagboek. Tot een Nederlandse rapper het nodig vond om onder die alias een muziekcarrière te beginnen. De 25-jarige artieste (echte naam Annelies) debuteerde eind vorige maand door enkele nummers mee te zingen op het nieuwe album van Lange Frans. ‘Ik heb shit gestasht in Het Achterhuis’, rapt ze onder meer. Niet iedereen kon daarmee lachen. ‘Sinds de basisschool is Anne Frank mijn bijnaam’, verdedigde Anne Frank zich. ‘En toen las ik ook haar boeken. Ze is inspirerend, een voorbeeld van hoe je kunt leven in een ondraaglijke situatie.’ Uiteindelijk kortte ze haar artiestennaam in tot Anne, nadat op haar persoonlijke Twitteraccount een uitgebreide collectie antisemitische tweets werd teruggevonden, genre ‘als Taylor Swift een Jood was zou ik haar persoonlijk vergassen’.

Anne Frank is blijkbaar hip onder hiphoppers

Het vreemdste is: Anne Frank is niet de enige artiest met een ongepaste fascinatie voor Anne Frank. In 2000 rapte OutKast in So Fresh, So Clean al ‘You’re so Anne Frank, Let’s hit the attic to hide out for ‘bout two weeks’, al lijken verbazend weinig mensen daar een punt van te maken. Negen jaar later freestylede Logic ‘I been chillin’ in the attic like Anne Frank, Writing in my journal in front of the whole rank like a colonel’. Daarna volgden onder meer Tinie Tempah, Mick Jenkins, Riff Raff en I Am Aisha hun voorbeeld. Op het gezicht van de Amerikaanse rapper Xan Frank prijkt dan weer een gigantische tatoeage van Anne Frank, die hij als een soort bondgenote ziet. ‘Om vast te zitten in een huis, en uiteindelijk te sterven en shit… Like dude, I’m dying to make music‘. Ronnie Flex noemt de Anne Frank-tattoo op zijn arm ondanks de kritieken een van de beste beslissingen van zijn leven en verwijst naar haar in zijn muziek. Op TikTok imiteren jongeren haar op de tonen van Soulja Boy’s Pretty Boy Swag. En na een bezoekje aan het Anne Frank Huis schreef Justin Bieber in het gastenboek: ‘Anne Frank was een fantastisch meisje. Ik hoop dat ze een belieber zou zijn geweest.’ Anne Frank is hip in de hiphop- en popwereld. Ook wij vinden dat een bizarre vaststelling.

Vier andere artiesten die godzijdank van naam veranderden

Viet Cong

Nadat de band werd beschuldigd van racisme en culturele toe-eigening veranderden ze hun naam naar Preoccupations, maar tot 2016 deelden de Canadezen een naam met de communistische verzets- en guerrillagroep die tijdens de Vietnamoorlog tegen de Amerikanen en de regering in Zuid-Vietnam streed.

Viet Cong
Viet Cong

The Young Aborigines

Nog zo’n staaltje culturele toe-eigening: in 1979 begonnen vier tieners een hardcoreband die ze The Young Aborigines doopten ‘omdat de muziek primitief moest klinken’. De groep vervelde later tot Beastie Boys, volgens Mike D de stomste naam die ze hadden kunnen uitkiezen. Nou.

The Young Aborigines
The Young Aborigines

Naked Toddler

Voor Creed Creed werd, speelde de band welgeteld één show als Naked Toddler, geïnspireerd op een artikel over een verdwaalde kleuter. Bleek geen goed idee. ‘Vrouwen haatten de naam omdat ze hem associeerden met pedofilie.’ Ook niet meteen de meest Google-vriendelijke bandnaam, trouwens.

Naked Toddler
Naked Toddler

You’ve Got Foetus on Your Breath

Meestal speelt de Australische experimentalist JG Thirlwell onder de naam Foetus, maar af en toe kiest hij voor een variant, zoals Scraping Foetus Off the Wheel, You’ve Got Foetus on Your Breath, Phillip and His Foetus Vibrations, Foetus Über Frisco, The Foetus Symphony Orchestra, Foetus In Excelsis Corruptus Deluxe en Foetus Art Terrorism.

You've Got Foetus on Your Breath
You’ve Got Foetus on Your Breath

De trivia

– In de categorie ‘heel ongepast’: twee jaar geleden verkocht HalloweenCostumes.com een ‘Anne Frank costume for girls’, bestaande uit een blauwe jas, een groene baret en een naamplaatje. ‘Nu kan je kind een WO II-held spelen’, luidde de beschrijving.

Anne Frank is blijkbaar hip onder hiphoppers

– Op Etsy kunt u dan weer een T-shirt met een foto van Anne Frank en OutKasts ‘You’re so Anne Frank’-lyrics kopen. Wij raden u evenwel aan om dat vooral niet te doen.

Anne Frank is blijkbaar hip onder hiphoppers

– Ondanks haar bedenkelijke naamkeuze scoorde de Nederlandse rapper een plekje op de festivalaffiche van Dutch Valley, waarop ze wordt aangekondigd met de woorden ‘Wat rijmt op wijn? Anne Frank!’ De meest verwarrende opeenvolging van woorden die wij in tijden hebben gezien.

Anne Frank is blijkbaar hip onder hiphoppers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content