Andrew Zuckerman fotografeert vijftig topmuzikanten
De Amerikaan vereeuwigt in zijn multimediale project ‘Music’ grote namen als Iggy Pop, Ozzy Osbourne en Mark Knopfler.
Music, het nieuwe multimediale project van Andrew Zuckerman klinkt als de natte droom van elke portretfotograaf. Gesteund door aartsbisschop Desmond Tutu en documentairemaker Alex Vlack, liet hij maar liefst vijftig van de belangrijkste levende muzikanten voor zijn lens opdraven. En wanneer we belangrijk zeggen, dan bedoelen we ook belangrijk. Mark Knopfler, Iggy Pop, Lenny Kravitz, Ozzy Osbourne, Chrissie Hynde, Karen O en Ani Difranco zijn slechts een handjevol namen die in de colofon van Zuckermans nieuwe boek mogen verschijnen.
De prijswinnende fotograaf uit Washington zou evenwel zichzelf niet zijn als hij geen ambitieuzere bedoeling had dan het afleveren van een coffee table book. Voor Music zorgde hij dan ook voor de productie van een film boordevol interviews met de muzikanten, en zelfs voor een iPad-applicatie.
Hiermee beantwoordt Zuckerman volledig aan zijn eigen artistiek ideaal: hij is van mening dat de fotograaf de allerlaatste technologische ontwikkelingen moet gebruiken om een getrouwe weergave van de werkelijkheid te creëren. Meer zelfs, de uiteindelijke bedoeling van de fotografie is volgens hem het weergeven van het afgebeelde object met zo weinig mogelijk artistieke inbreng van degene achter de camera .
Op die manier is Music een logische voortzetting van zijn eerdere werk: een dergelijke, quasi-objectieve blik hanteerde Zuckerman al in de dierenwereld (Creature uit 2007 en Bird uit 2009) en in zijn portretten van bijzondere ouderen in Wisdom (2008). Verder nog aangekondigd zijn fotoreeksen over bedreigde diersoorten en mode.
Als leuke extra heeft Music dat het ook humanitair verantwoord is: een deel van de opbrengst wordt gereserveerd voor goede doelen die de meewerkende muzikanten zelf mochten uitkiezen. Een beter excuus om ons te buiten te gaan aan een exclusief project vol sprankelend frisse foto’s en interessante citaten kunnen wij niet bedenken.
Dieter Brusselaers
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier