Ancienne Belgique gaat ‘on tour’ in onze hoofdstad

Ancienne Belgique © BELGA

Met het concert van Stars of the Lid in de Begijnhofkerk, hartje Brussel, staat er dinsdag een belangrijke testcase op de planken voor de Ancienne Belgique. Valt die mee, dan volgen er vanaf 2017 nog meer concerten op unieke locaties in onze hoofdstad, zo bevestigt artistiek directeur Kurt Overbergh aan Knack Focus.

De AB organiseert al jaren de Feeërieën en Boterhammen in het Warandepark. Er waren ook al uitstapjes naar het Amerikaans Theater en samenwerkingen met onder andere Bozar, Beursschouwburg, Recyclart, Botanique en de KVS. Volledig nieuw is het dus niet dat de Brusselse concerttempel uit zijn eigen habitat in de Anspachlaan breekt, maar het optreden van Stars of the Lid van AB-vriend en naar Brussel uitgeweken Amerikaan Adam Wiltzie moet wel degelijk de start worden van een nieuw elan voor de AB. “Een nieuwe mindset”, zoals Kurt Overbergh, artistiek directeur van de Ancienne Belgique, het verwoordt.

Perspectieven

Valt die testcase mee, dan komen er vanaf 2017 minstens twee keer per jaar concerten op unieke locaties in onze hoofdstad. “Maar ons enthousiasme kennende, zal dat snel evolueren tot veel meer”, huppelt Overbergh nu al even richting toekomst. “Vorig jaar wilden we trouwens al een concert organiseren in het Archiefgebouw van de stad Brussel , maar door de aanslagen ging dat niet door. Voor ons BRDCST-project, waarin minder evidente artiesten aan bod komen, opent die diversiteit heel wat perspectieven.”

De reden voor die veranderde mindset? Overbergh: “Ten eerste was er de vraag van de artiesten zelf om nieuwe horizonten te verkennen, ten tweede de veranderde eisen van het publiek, dat nu meer belang hecht aan ‘beleving’. Speciale locaties zoals een kerk horen daarbij. Nieuwe locaties betekent ook nieuwe contacten en nieuwe energie. Het houdt ook ons scherp. Ten derde willen we als AB meer inzetten op onze band met Brussel en het interculturele aspect. Dat is een rol die we wat verwaarloosd hebben en nu willen oppikken.”

Internationaal

“Sinds de heropening van de AB in 1996 lag onze focus op het veroveren van internationale bekendheid,” vervolgt de AB-programmator. “Daarin zijn we geslaagd, daarom was het tijd om terug te keren naar onze roots: Brussel. Door de aanslagen en de constante terreurdreiging kreeg onze hoofdstad een flinke knauw, aan ons om Brussel terug een duwtje in de rug te geven en de positieve aspecten van de stad in de verf te zetten.”

Voor het concert van Stars of the Lid werden al 500 tickets verkocht, laat de AB nog weten. “En dat ligt aan de setting in een kerk, want in de AB zelf hadden we daar wellicht de helft aan tickets voor verkocht”, zegt Overbergh. “Op dat vlak is deze test dus al een voltreffer. Nu nog afwachten of het concert geluidstechnisch onze kwaliteitsnormen haalt.”

Lees het volledige interview met Kurt Overbergh in onze +zone.

Het concert van Stars of the Lid in de Begijnhofkerk van Brussel vindt dinsdagavond 11 oktober plaats. Info en tickets via abconcerts.be.

Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content