‘Amerikaans Theater moet plaats worden voor jong talent’

De Brusselse Ancienne Belgique wil van het Amerikaanse Theater een nieuwe cultuurplek maken voor vernieuwing en jong artistiek talent. In afwachting van groen licht, worden er enkele concerten georganiseerd.

De Brusselse Ancienne Belgique heeft een businessplan klaar voor het Amerikaans Theater. Alle podiumkunsten moeten er terecht kunnen en niet alleen gevestigde waarden, maar ook jong talent moet er een plaats krijgen, zegt algemeen directeur van de AB Dirk De Clippeleir. De AB hoopt tegen eind dit jaar duidelijkheid te krijgen of de plannen kunnen doorgaan.

Het Amerikaans Theater op de Heizel is een overblijfsel van de Expo van ’58 en heeft een zaal met 1.200 zitjes. Vorige zomer kreeg de AB van de Regie der Gebouwen een jaar de tijd om een businessplan voor de uitbating ervan op te stellen. Dat is nu af.

Geen tweede Ancienne Belgique

“Het is niet de bedoeling om van het AT een AB2 te maken”, zei De Clippeleir bij de nieuwe programmavoorstelling van de AB. “In onze visie is het AT een nieuwe cultuurplek voor Brussel waar alle podiumkunsten hun plaats vinden en waar vele cultuurhuizen samenwerken. Het AT zal er niet alleen zijn voor gevestigde waarden. Het is uitdrukkelijk de bedoeling om er plaats te maken voor vernieuwing en jong artistiek talent.”

Repetitielokalen, creatieplatformen en een demostudio moeten dat jong talent een plek geven om te experimenteren en te repeteren, zegt De Clippeleir.

De AB gaat nu de verschillende overheden overtuigen van haar plannen. Tegen eind dit jaar moet het duidelijk zijn of die kunnen doorgaan. Om het AT in de aandacht te houden, organiseert de AB er op 20 en 21 september een reeks concerten, met onder meer BRNS en Wire.

Dub Be Good To Me

Centraal in de programmatie van de AB voor het volgend seizoen staat samenwerking met andere cultuurhuizen. De AB werkt met Bozar samen in het kader van het Bozar Electronix Arts Festival, op 28 september. De AB koppelt dit aan het eigen “Dub Be Good To Me” project, waarmee de AB de 45ste verjaardag van de dub in de kijker wil zetten.

Samen met Flagey brengt de AB het multimediale project “Deleting Borders” van Amatorski, dat eerder al in deSingel te zien was en een akoestisch concert van Mark Lanegan (Screaming Trees, Queens of the Stone Age).

Vanaf september gaat de AB ook structureel samenwerken met de buren van de Beursschouwbug. Samen gaan ze maandelijks een concert organiseren in de Beursschouwburg, dat door beide huizen zal worden gepromoot.

Nieuwe huisartiesten

Net als de voorbije jaren koos de AB een aantal nieuwe huisartiesten, opkomende talenten die onder de vorm van expertise en begeleiding een zetje in de rug krijgen. In het verleden waren onder meer Black Box Revelation, Selah Sue en The Bony King of Nowhere “artists in residence” bij de AB. Nu is het de beurt aan zangeres Billie Kawende en aan de groep Little Dots. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content