Amatorski organiseert workshop in Gent

© Athos Burrez

Do it yourself, een devies dat Amatorski tot Heilige Waarheid verheven heeft. Zaterdag deelt de band haar kennis op een speciale workshop in Gent.

Nu zaterdag, 23 juli, geeft Amatorski een workshop waarin alles wat een jonge band moet weten aan bod komt. Van songwriting tot concertdata vastleggen, de groep legt het allemaal uit. Knack Focus belde met bassist Hilke Ros in het repetitiekot van de band in Gent. “Het Popcollege vroeg of we een workshop wilden geven”, vertelt Ros, “omdat we zoveel zelf doen, kennen we de kneepjes intussen wel.”


Daar twijfelt niemand nog aan. De groepsleden deden alles op hun eentje voor de EP Same Stars We Shared en het album TBC. Van de opnames met het computerprogramma Garageband tot de promo, complete doe het zelf op een niveau waar de meeste huis- tuin- en keukenhobbyisten alleen maar jaloers op kunnen zijn. “Nu worden we voor distributie en promo ondersteund door Munich Records”, gaat de bassist verder, “maar de opnames doen we nog steeds zelf”.


Dat gebeurt niet meer met Garageband, maar toch komt ook dat programma aan bod in de workshop zaterdag. “Wij kunnen nu gebruik maken van een studio met technici en mixers, maar Garageband zit echt goed in elkaar. Voor beginnende muzikanten is het de beste hulp die ze zich kunnen wensen,” aldus Ros. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom zaterdag, maar de band mikt vooral op mensen die op een andere manier met muziek bezig zijn. “We willen vooral muzikanten stimuleren die hun eigen ding doen”, bekent hij, “of die ons een beetje als inspiratiebron zien.”


Inspirerend is het verhaal van Amatorski zeker wel. De band bereikte de finale van de Rock Rally, bracht een EP uit die België verstomde en ging dan een volledig andere weg uit voor de plaat. Dit najaar pakken ze uit met een theatertour waar ze worden bijgestaan door jonge regisseurs. Hun muziek had altijd al een zekere filmische kwaliteit, maar nu gaan ze nog een stap verder. Ros vertelt dat de groep oude films uit de jaren twintig gevonden heeft die ze in het programma wil opnemen. “Het staat nog niet helemaal vast welke precies, maar hier willen we echt iets mee doen.”


Daarna is het tijd voor een nieuw project, het volgende album. “We werken rustig voort aan nieuw materiaal”, zegt Ros, “vanavond gaan we een nieuw nummer brengen tijdens Boomtown op de Gentse Feesten.”Meer informatie vindt u op de website van het Popcollege. Deelnemen aan de workshop van Amatorski doet u door te mailen naar popcollege@gmail.com.

(TS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content