Alken-Maes trekt zich na polemiek terug als sponsor van Marktrock

© Belga

Alken-Maes trekt zich, op vraag van organisator LIVE Entertainment, terug als sponsor van het Leuvense Marktrockfestival. De vzw Oude Markt, die met concurrent AB InBev samenwerkt, had bezwaar tegen Alken-Maes gemaakt. Het dispuut zorgde voor lokale heibel in Leuven.

Alken-Maes zelf geeft in een mededeling uitleg over de beslissing, die behalve met het protest van de vzw Oude Markt, ook te maken heeft met de beslissing van het Leuvense stadsbestuur om tijdens deze editie van Marktrock wel terrassen toe te laten op de Oude Markt.

Facebook-groep

Sinds het ontstaan van Marktrock Leuven in 1982 was AB Inbev met Stella Artois de vaste sponsor van het Marktrockfestival in Leuven. Midden juni raakte echter bekend dat LIVE Entertainment, de organisator van het festival, dit jaar een sponsordeal had afgesloten met Alken-Maes. Dat zorgde in de Vlaams-Brabantse hoofdstad voor heel wat ophef. Niet alleen werd er een facebook-groep “Marktrock zonder Stella???” opgericht, de vzw Oude Markt, de handelaarsvereniging van de horecagelegenheden op de Oude Markt, legde zich niet bij die sponsordeal neer, onder meer omdat zij een overeenkomst heeft met AB InBev voor alle evenementen op het bekende Leuvense plein. De vzw trok zich terug als intermediërende partij en maakte haar bekommernissen over aan het Leuvense stadsbestuur.

Dat stadsbestuur wou zich naar eigen zeggen niet moeien in het conflict maar koos er wel voor om de vzw Oude Markt te steunen en in te gaan op haar vraag om tijdens de editie 2015 de terrasvergunningen op de Oude Markt niet in te trekken, zoals de voorbije jaren steeds het geval was. Dat had tot gevolg dat er geen plaats voor de klassieke tapeilanden aan de rand van het plein, waardoor Alken-Maes weliswaar biersponsor zou zijn van Marktrock maar op de Oude Markt geen bier zouden kunnen schenken, tenzij in de cafés die klant zijn bij Alken-Maes. Woensdagavond laat de bierbrouwer weten dat het afziet van de samenwerking met LIVE Entertainment voor Marktrock Leuven.

“Er is afgelopen tijd wat opschudding ontstaan over de samenwerking tussen Marktrock-organisator LIVE Entertainment en Alken-Maes”, aldus het persbericht. “Recent lieten de organisatoren aan Alken-Maes weten dat het zeer moeilijk zou worden om Marktrock Leuven nog te organiseren. Alken-Maes heeft dan ook in overleg met de organisatoren aangegeven bereid te zijn om de samenwerking rond Marktrock Leuven stop te zetten indien dat de kansen op het voortbestaan van het festival zou garanderen.”

‘Vrije concurrentie?’

“We zouden het jammer vinden als we niet aanwezig kunnen zijn op dit festival, maar we begrijpen dat de organisatoren rekening moeten houden met meer subjectieve overwegingen en gevoelens”, gaat Alken-Maes verder. “Het allerbelangrijkste voor ons is dat de Leuvenaars kunnen genieten van een leuk en gezellig festival. Het afdwingen van een bestaande commerciële overeenkomst, of de verkoop van een zeker volume bier, is daar voor ons ondergeschikt aan.”

Alken-Maes stelt naar eigen zeggen wel vast dat in het geval van Marktrock de vrije concurrentie niet echt haar kans heeft gehad. “We betreuren dit maar wensen daar hier en nu zeker geen polemiek over te voeren. Het belangrijkste is dat de Leuvenaars kunnen genieten van Marktrock Leuven.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content