Alain Altinoglu wordt nieuwe directeur van De Munt

Alain Altinoglu © BELGA

De 39-jarige Fransman Alain Altinoglu wordt vanaf 1 januari 2016 de muziekdirecteur van de koninklijke Muntschouwburg in Brussel. Altinoglu, die voor de Munt geen onbekende is, dirigeerde onder meer al voor de Metropolitan Opera in New York, de Royal Opera House in Londen en deze zomer nog bij de Bayreuther Festspiele.

In Brussel zal hij naast zijn artistieke rol ook hiërarchische verantwoordelijkheden opnemen.

De rol van muziekdirecteur werd bij de Munt lang vervuld door de Japanse dirigent Kazushi Ono. Sinds 2007 ging de taak vaak naar een vaste dirigent die regelmatig terugkwam. “Het engagement van een nieuwe muziekdirecteur bij de Munt is het eindpunt van een lange en intense weg van reflectie en introspectie”, zegt algemeen directeur Peter De Caluwe.

In de komende vijf jaar gaat 40 procent van het personeel van het orkest en het koor van de Munt op pensioen. Een deel van de rol van Altinoglu zal erin bestaan deze overgang in goede banen te leiden.

Chemie

De Caluwe is alvast lovend over zijn nieuwe muziekdirecteur: “Elke keer dat hij in de afgelopen seizoenen bij ons dirigeerde, straalden niet alleen de gezichten van de orkestleden maar schitterde het orkest ook in klank en kleur. De chemie met onze musici en de kwaliteit van het musiceren zijn in zijn handen gegarandeerd.” De Munt heeft er een succesvol seizoen opzitten, maar kreeg het toch moeilijk met de besparingen bij de bicommunautaire instellingen.

Dit jaar wacht het operahuis een nieuwe uitdaging omdat het volledige programma “extra muros” doorgaat. De zaal aan het Muntplein wordt grondig gerenoveerd en ondertussen spelen er voorstellingen in het Koninklijk Circus, de Hallen van Schaarbeek en, vanaf maart, in “het Muntpaleis”, een tent met meer dan 1.000 plaatsen die wordt opgericht op de terreinen bij Tour en Taxis. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content