‘Agressie tegen punks en goths zijn haatmisdrijven’

De politie van Manchester gaat punks en goths en andere subculturen beter beschermen. Klachten die te maken hebben met geweld worden voortaan geregistreerd als ‘haatmisdrijven’.

De politie van Manchester heeft aangekondigd dat ze klachten over agressie tegen punks, goths, en andere subculturen gaat behandelen als “haatmisdrijven“, zoals dat nu ook al het geval is voor aanvallen ingegeven door racisme, xenofobie, homofobie…

“Mensen die vrij de culturele identiteit van hun subcultuur willen beleven zouden niet langer het doelwit mogen worden van misdaden ingegeven door haat”, meent de adjunct-korpschef van de plaatselijke politie.

“Vanaf april 2013 zal de Greater Manchester Police klachten die te maken hebben met geweld tegen alternatieve subculturen registreren als ‘haatmisdrijven’.”

Ook skaters, skinheads, bikers en bodybuilders behoren tot de categorie.

De stap komt er volgens de adjunct-korpschef in het kader van “een poging om het lijden dat deze slachtoffers moeten ondergaan beter te begrijpen en om hun een beter aangepast antwoord te kunnen aanbieden”.

Vijf jaar geleden overleed de 20-jarige studente Sophie Lancaster aan haar verwondingen nadat ze in een park, in Lancashire, door twee jongeren werd aangevallen omwille van haar gothic-stijl.

Het is de eerste keer dat een Brits politiekorps zo’n bescherming voor subculturen aankondigt. Op de officiële site van de politie is een categorie “andere” toegevoegd aan de vijf al bestaande categorieën voor haatmisdrijven (homoseksualiteit, transseksualiteit, ras, religie, handicap). (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content