Afropunk Festival schrapt optreden rapper M.I.A. na uitspraken over ‘Black Lives Matter’ beweging

M.I.A. © REUTERS

De organisatoren van het Britse Afropunk Festival in Londen hebben aangekondigd dat de rapper M.I.A. niet zal optreden naar aanleiding van uitspraken over ‘Black Lives Matter’.

De Sri Lankaans- Britse rapper M.I.A. zal op 24 september 2016 niet als topact optreden op het Afropunk festival in Londen. Dat hebben de organisatoren van het festival bevestigd. De annulatie is een gevolg van uitspraken die rapper Mathangi ‘Maya’ Arulpragasam eerder dit jaar maakte omtrent de ‘Black Lives Matter’ beweging in Amerika. “Na een gesprek met de artieste en de community zijn we tot een gemeenschappelijk besluit gekomen dat M.I.A. niet langer zal headlinen op Afropunk Londen,” verklaarden de organisatoren in een algemene boodschap.

Black Lives Matter het enige probleem?

In april zei de rapper aan de Engelse krant de Evening Standard: “Het is frappant hoe Black Lives Matter het enige probleem is waar je in Amerika over mag praten. Dat is niets nieuws voor mij – dat is wat Lauryn Hill zei in de jaren ’90, of Public Enemy in de jaren ’80. Gaat Beyoncé of Kendrick Lamar ook zeggen Muslim Lives Matter? Of Syrian Lives Matter? Of ’this kid in Pakistan matters’? Dat vind ik interessantere vragen. Je kan zo geen song beluisteren, je kan het je niet vragen op Amerikaanse televisie, je kan die tag niet gebruiken op Twitter, Michelle Obama gaat niet op je reageren”.

Hevige kritiek op twitter

Haar uitspraken zorgden voor hevige kritiek en toen bekend raakte dat ze op het Afropunk Festival zou optreden, lieten ook de festivalgangers van zich horen. M.I.A. reageerde meerdere malen op twitter, maar de gemoederen zijn nog niet bedaard, zo blijkt bijvoorbeeld uit de vele reacties op de tweet die meldt dat ze niet naar Afropunk zal komen.

(KB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content