‘Afrika Stop Ebola’: Afrikaanse artiesten nemen ebola-song op om bevolking te sensibiliseren (video)

Tiken Jah Fakoly en Salif Keita. © gf/youtube

Salif Keïta, Amadou & Mariam, Mory Kanté, reggaezanger Tiken Jah Fakoly en enkele andere afrikaanse artiesten willen met de song ‘Africa Stop Ebola’ de aandacht vestigen op de ebola-problematiek.

Een tiental Afrikaanse zangers hebben samen een popnummer opgenomen waarin de bevolking gesensibiliseerd wordt over de ziekte ebola. Onder meer de Malinese artiesten Salif Keïta en Amadou & Mariam, de Guineeërs Mory Kanté (bekend van de jaren tachtig-hit “Yéké Yéké”) en Kandia Kora, de Ivoriaanse reggaezanger Tiken Jah Fakoly en de rappers Didier Awadi, Marcus de Banlieuzart en Mokobé werkten mee aan ‘Africa Stop Ebola’.

De song is in de eerste plaats pedagogisch van opzet. De zangers leggen erin uit hoe er moet worden omgegaan met de ziekte, met tips als “was uw handen regelmatig” en “raak onze zieken niet aan, raak onze stervenden niet aan”. Ook wordt gevraagd om beroep te doen op de medische hulpdiensten, via zinnen als “als je je ziek voelt, gaan de artsen je helpen (…) heb vertrouwen in de dokters”.

Het nummer werd hoofdzakelijk in het Frans opgenomen. Maar om de boodschap duidelijk over te brengen werden ook enkele strofes ingezongen in het Maninka, Lingala, Bambara en Susu, de volkstalen van de zwaarst getroffen Afrikaanse gebieden.

Volgens de meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zijn wereldwijd al meer dan 10.000 mensen besmet geraakt met het ebolavirus. Zeker 4.922 mensen zijn aan de ziekte gestorven. Vooral de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia en Sierra Leone worden zwaar getroffen. (Belga/DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content