Adele domineert de Brit Awards

Adele ontvangt de prijs voor beste album van het jaar © REUTERS

Zangeres Adele is met vier prijzen de grote winnaar van de Brit Awards, de Britse muziekprijzen. Ze won de prijs voor de beste vrouwelijke soloartiest, de beste single (“Hello”) en het beste album (“25”) en kaapte ook de Global Success Award weg. David Bowie won postuum de Brit Icon Award.

De Britse zangeres Adele kreeg de Global Success Award uitgereikt door de Britse astronaut Tim Peake in het internationaal ruimtestation ISS.

“Mijn kind gaat mij zo cool vinden”, zei de 27-jarige geëmotioneerde zangeres tijdens de prijsuitreiking. In haar bedankingsspeech sprak ze bovendien haar steun uit voor de Amerikaanse zangeres Kesha, die na vermeend seksueel misbruik door haar producer haar contract met Sony Records had proberen te verbreken. Ze verloor de zaak.

Niet alleen Adele viel woensdag in de prijzen.

De award voor beste mannelijke soloartiest naar James Bay, en Coldplay werd bekroond tot beste band. “Drag me down” van One Direction won voor beste muziekvideo. De leden van Coldplay, die al voor de vierde keer de prijs voor de beste band kregen, droegen hun award op aan “alle jonge muzikanten in de vluchtelingenkampen overal ter wereld”.

Ook niet-Britse artiesten worden tijdens de Brit Awards gelauwerd: Justin Bieber (Canada) werd de beste internationale mannelijke artiest, Björk (IJsland) de beste internationale vrouwelijke artiest en Tame Impala (Australië) de beste internationale band. Tijdens de uitreiking werd ook ode gebracht aan David Bowie, die vorige maand overleed op 69-jarige leeftijd. Hij won postuum de Brit Icon Award, die in ontvangst werd genomen door zijn goede vriend Gary Oldman. “David, je was sterfelijk, maar je potentieel was bovenmenselijk en je ongelooflijke muziek blijft voortbestaan. We houden van je en bedanken je”, zei de acteur.

Daarop zong de Nieuw-Zeelandse zangeres Lorde, samen met Bowies band, het nummer “Life on Mars”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content