Actie Cage Against The Machine mislukt

Cage Against The Machine – een initiatief van 60 artiesten onder wie Pete Doherty, The Kooks en Billy Brag – coverden John Cage’s 4’33 voor het goede doel. Met die single wilde het collectief bovendien de eerste plaats veroveren in de Britse kerstcharts. Dat lukte niet.

Vorig jaar zorgden X-factor haters ervoor dat de Britse hitlijsten met kerstmis niet door de winnaar van de Britse talentenjacht aangevoerd werd, maar door Rage Against The Machine’s klassieker ‘Killing In The Name’.

Dit jaar werd een soortgelijk initiatief op poten gezet: Cage Against The Machine – een ‘gelegenheidsband’ van 60 artiesten onder wie Pete Doherty, The Kooks, Billy Brag en Dan Le Sac – lanceerde een Facebook-campagne die mensen wilde aanzetten om hun cover van John Cage’s 4’33 (een song die een vierenhalf minuten durende stilte bevat, nvdr.) met kerstmis naar nummer één te stemmen in de Britse charts. Bovendien zou de opbrengst van de singleverkoop integraal naar vijf charity-organisaties gaan.

Het initiatief bracht heel wat teweeg: tienduizenden mensen werden fan op Facebook, en de single werd meer dan 50 000 keer gedownload. Maar dit volstond niet om de eerste plaats in de Britse hitlijsten te veroveren. Het nummer staat op een 21ste plaats, terwijl de charts aangevoerd worden door … Matt Cardle van X-factor.

Cage Against The Machine’s versie van 4’33 werd een aantal weken geleden opgenomen in de legendarische Dean Street Studios in Soho. De kerstsingle werd bovendien onder handen

genomen door remixers als Fake Blood, Hot Chip, Alex Metric, Hervé, Mr Scruff en onze eigenste Vito De Luca van Aeroplane!

Bekijk hoe de opnames van 4’33 tot stand kwamen:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Michael Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content