AC/DC in België: Van de opstand in Kontich tot de cancel in Antwerpen

© Reuters

Het concert van AC/DC in Dessel was intussen het 22ste op Belgische bodem. De vorige 21 concerten leverden heel wat grote en kleine verhalen op, zoals die keer dat Kontich op zijn kop stond of het allereerste concert van Brian Johnson.

Voor het eerste Belgische concert van AC/DC moeten we naar 14 oktober 1976. De Australische hardrockers, toen nog met Bon Scott in de rangen, speelden als voorprogramma van de band Rainbow. In de toenmalige bezetting van het hardrocksterrenkransje vinden we onder andere Ritchie Blackmore, gitarist van Deep Purple, drummer Cozy Powell, die later nog zou drummen bij Black Sabbath, en de legendarische metalzanger Ronnie James Dio.

1977 was een boerenjaar voor AC/DC-fans. In april speelde de band het voorprogramma van Black Sabbath in het Koninklijk Circus, in september volgden shows in Poperingen en Aartrijke. Het meest legendarische Belgische concert van AC/DC volgt echter in oktober van dat jaar.

Op 9 oktober staat de band in Thierbrauhof, een toenmalige sporthal in Kontich. Het begint al slecht wanneer het voorprogramma niet kan spelen door problemen met de geluidsinstallatie. AC/DC zelf begon tweeënhalf uur te laat. Een paar dronkaards plassen tijdens het concert aan de overkant van de straat in de bloemen, waarop de eigenares van de bloemen de politie belt. Nadat een roadie de pet van een van de agenten van zijn hoofd heeft geslagen, wil de politie het concert stilleggen. Waarna Bon Scott een en ander doodleuk meedeelt aan het publiek en de poppen helemaal aan het dansen gaan. Zes jaar later levert de waanzinnige avond in Kontich AC/DC wel een nummer op, getiteld Bedlam in Belgium

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Toen AC/DC in juni 1980, pas zes maanden na het laatste concert van Bon Scott, in Namen aantrad, wist nieuwbakken leadzanger Brian Johnson dus meteen waar hij voor stond. Het was zijn eerste concert met de band ooit en Johnson was dan ook bloednerveus.

“Ik zong het eerste nummer en toen het tweede nummer met dezelfde tekst. Ik kon niets meer horen”, zei hij daarover onlangs in een interview. “Het was de eerste keer dat we de nummers van het album Back in Black zongen. Toen we stopten met spelen, was er stilte. Het was een traumatische avond.” De toeschouwers hoorden op die traumatische avond wel de première van klassiekers als Hells Bells en Shoot to Thrill.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De show in Namen was de eerste van een Beneluxtour, waarin AC/DC vier keer in evenveel dagen op Belgische bodem speelde. Nog tot 1982 konden Belgen de band jaarlijks in eigen land zien, daarna ging er steeds meer tijd tussen de concerten zitten. Op de passage voor die van vanavond, in 2009, hadden de fans maar liefst negen jaar gewacht. Twee keer zou de groep spelen in het Antwerpse Sportpaleis, maar zanger Brian Johnson gaf er voor het tweede concert de brui aan wegens ziekte. Hopelijk kan Brians stem tegen de tijdelijke hittegolf in België, maar voor een Australische rockband, zelfs al is Johnson een Brit, kan de warmte geen probleem zijn. Dat zal dan ongeveer zo klinken:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content