78-vingerige robotgitarist op nieuwe ep Squarepusher

© Facebook

Tom Jenkinson, beter bekend onder pseudoniem Squarepusher, heeft voor zijn nieuwe ep met wel zeer vreemde muzikanten samengewerkt: hij ging aan de slag met drie robots.

Voor zijn nieuwe ep ‘Music for Robots’ werkte Jenkinson samen met de band Z-Machines. Die bestaat uit March, een 78-vingerige gitarist, Ashura, een 22-armige drummer, en Cosmo, een laserstralende toetsenist. Voor alle duidelijkheid: Het gaat om drie robots die muziek spelen die buiten het bereik ligt van de mens.

Squarepusher maakt al twintig jaar elektronische muziek met invloeden uit drum ’n bass, acid house en jazz. Op ‘Music for Robots’ staan vijf nummers die hij samen met de drie robots maakte. “Er zijn bepaalde mogelijkheden en grenzen wanneer je muziek schrijft voor mensen, dat is voor robots niet anders”, legt Jenkinson in een statement uit. “De robotgitarist kan bijvoorbeeld veel sneller spelen dan een mens, maar heeft geen controle over de amplitude.”

Nieuwe manieren

Jenkinson is gefascineerd door de robots, omdat de muziek vertrouwd klinkt, maar op een onvertrouwde manier wordt gespeeld. “Ik ben er al lang een voorstander van om nieuwe manieren te zoeken om bestaande instrumenten te bespelen”, zegt hij. “Het is bijvoorbeeld erg spannend om te zoeken hoe je een elektrische gitaar nóg kan bespelen.”

De robotband Z-Machines is gecreëerd door ingenieurs van de universiteit van Tokio. Hij gebruikt maar liefst 300 kilowatt aan elektriciteit. De gitarist van het groepje, met 78 vingers, kan elke milliseconde een noot aanslaan. De robots maakten vorig jaar hun debuut op een ‘Future Party’ in Tokio, waar ze een mash-up brachten van elektro en rock voor een gillend publiek. (FL)

‘Music for Robots’ is te downloaden op iTunes.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content