25 jaar ‘Nevermind’: 10 dingen die u mogelijk nog niet wist over Nirvana’s iconische plaat

© .

Dat Smells like Teen Spirit naar deodorant verwijst en dat de band in het pré-Dave Grohl-tijdperk al een waslijst aan drummers versleten had, wist de gemiddelde Nirvana-luisteraar al. Ter ere van Neverminds 25-jarige jubileum schotelt Knack Focus u enkele feiten voor die u mogelijk nog níét over die iconische plaat wist, zodat men u vanaf nu het flanellen en geruiten grungehemd van het lijf kan vragen over de legendarische band uit Seattle.

De songs gaan niét over Kurt Cobains ex-vriendin

In Heavier than Heaven, de in 2002 verschenen biografie over zanger Kurt Cobain, stond te lezen dat Cobains breuk met Bikini Kill-frontvrouw Tobi Vail de inspiratie vormde voor Nirvana’s meest succesvolle plaat. Butch Vig, producer van Nevermind, ontkrachtte die bewering in een recent interview met de Amerikaanse nieuwswebsite The Daily Beast. Het album bevat volgens hem ‘nauwelijks verwijzingen naar Cobains privéleven. Kurt leende referenties van overal.’

Wie Cobains geboortedorp Aberdeen binnenrijdt, ziet een bord met daarop de lyric ‘come as you are’

‘Welcome to Aberdeen. Come as you are’, luidt de volledige tekst op dat bord,een geschenk van het Kurt Cobain Memorial Committee aan Aberdeen, het dorp in Washington waar Cobain zijn jeugd doorbracht. Het bord werd in 2005, vijftien jaar na de zelfmoord van de Nirvana-frontman, aan de toegangsweg geplaatst. Tot groot jolijt van Leland Cobain, grootvader van Kurt: ‘Ik rijd elke dag voorbij die plaats, en elke keer zoek ik naar dat bord. Ik heb lang moeten wachten tot het er stond’, vertelde hij aan de krant The Daily World.

De cimbalen op ‘Polly’ werden niet ingespeeld door Dave Grohl

Voordat Chad Channing, de drummer op Nirvana’s debuutalbum Bleach (1989), plaats moest ruimen voor Grohl, speelde hij al enkele Nevermind-demo’s in. Zo zijn de cymbal crashes op de demo van Polly van zijn hand. Die klonken goed genoeg voor de band, waardoor ze behouden bleven.

Overigens: Grohl gebruikte voor de opnames van Nevermind de snaredrum van producer Butch Vig, die de trommel eerder uitleende aan The Smashing Pumpkins ten tijde van Gish (1991).

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Die valse stem in de intro van ‘Terroritorial Pissings’ is van bassist Krist Novoselic

‘Come on people now / Smile on your brother and everybody get together / Try to love one another right now’: die tekst, een interpretatie van het refrein van Youngbloods song Get Together, hoor je op nogal onzuivere wijze brengen.

Door de vals klinkende vertolking van Novoselic kregen de verzen, die in de originele versie uit 1967 staan voor ‘vrede en broederschap’, een ironisch kantje mee. ‘Ik hoop dat sommige babyboomers dit zullen horen en zich zullen afvragen wat er met die idealen gebeurd is’, zei de bassist zelf ooit over die onconventionele intro.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Nirvana hield een benefietconcert om de autorit tot aan de studio te kunnen vergoeden

Grohl, Novoselic en Cobain moesten een hele afstand overbruggen om tot aan de Sound City Studios in Californië te geraken. Om die autoritjes te kunnen betalen, hield Nirvana op 17 april 1997 een benefietconcert in het OK Hotel in Seattle – het was overigens tijdens die show dat Smells like Teen Spirit zijn livedoop kende.

Het nijpende tekort aan financiële middelen weerhield de band er volgens producer Vig niet van om tijdens het opnameproces een baldadige levensstijl te hanteren. ‘Ze leefden samen in een appartementencomplex en er heerste complete chaos: graffiti op de muren, zetels ondersteboven. Elke nacht gingen ze tot 6 uur ’s ochtends naar Venice Beach. Ik kwam rond de middag in de studio aan, zij arriveerden om een uur of vier in de namiddag’, vertelde hij in 2013 aan Rolling Stone.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het voltallige Nirvana werd op de releaseparty van ‘Nevermind’ buitengesmeten

Die releaseparty vond plaats op vrijdag 13 september 1991 in de Re-bar, een kleine concertzaal in Seattle. De uitnodiging las: ‘Nevermind Triskaidekaphobia (angst voor het getal 13, red.), here’s Nirvana!’ Angst voor vrijdag de dertiende hoefde dus niet, angst voor in het rond vliegende stukken voedsel was die avond dan weer wél aan de orde. De drie bandleden zouden volgens verschillende bronnen onder invloed aangekomen zijn aan de Re-bar, waarna ze een voedselgevecht met watermeloenen startten. Gevolg: de volledige bezetting van Nirvana werd die avond de deur gewezen.

De oorspronkelijke albumtitel van ‘Nevermind’ was ‘Sheep’

Volgens muziekmagazine Spin stond in een van Cobains notitieboekjes de titel ‘Sheep: because you want to, not because everyone else is’ te lezen, samen met de opmerkelijke slogan ‘Abort Christ’. Krist Novoselic verklaarde later dat de band oorspronkelijk ‘Sheep’ als albumtitel verkoos, uit cynische overwegingen.

Nirvana wisselde wel vaker van albumtitel. Zo kreeg In Utero uit 1993 in eerste instantie de ongelukkige titel I Hate Myself and I Want to Die mee.

Verborgen nummer ‘Endless, Nameless’ ontbrak op 50.000 exemplaren van ‘Nevermind’

Endless, Nameless, dat helemaal in de staart van de slotsong zit, stond niet vermeld op de tracklist van Nevermind, om de verrassing compleet te maken. De verrassing was echter zo groot dat zelfs mixer Howie Weinberg niet op de hoogte was, en hij het nummer per ongeluk uit de finale mix verwijderde. De verdwijning van Endless, Nameless werd pas opgemerkt nadat er al een 50.000-tal stuks van Nevermind geperst waren. Bijgevolg circuleren er twee versies van Nevermind: een zonder en een mét de hidden track.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Nirvana nam Nevermind op in de studio waar ook Neil Young en Fleetwood Mac hun klassiekers inblikten

De Sound City Studios in Californië hebben zowel voor als na Nevermind gediend als opnameruimte voor heel wat toonaangevende albums. Zo nam Neil Young er in 1970 zijn After the Gold Rush op. Fleetwood Mac blikte er zes jaar later het nummer Never going back again in, dat op het succesvolle album Rumours verscheen. In de jaren negentig trokken ronkende namen als Rage Against the Machine (Rage Against the Machine, 1992) en Johnny Cash (Unchained, 1996) naar Californië.

Onder de meer recente bezoekers van de studio bevinden zich onder meer Arctic Monkeys (Suck it and See, 2011), Nine Inch Nails (The Slip, 2008), Metallica (Death Magnetic, 2008), én Triggerfinger (All this Dancin’ Around, 2010).

Nirvana wilde een foto van een onderwaterbevalling op de hoes

De bandleden zagen zo’n onderwaterbevalling in een documentaire, en hoopten op de goedkeuring van hun platenlabel te kunnen rekenen om het tafereel op de hoes te krijgen. DGC Records weigerde, waarna fotograaf Kirk Weddle dan maar een onder water drijvende naakte baby fotografeerde. Toen het label ook dat beeld wilde censureren, ijverde Kurt Cobain voor een strategisch geplaatste sticker op de hoes, met daarop de tekst: ‘If you are offended by this, you must be a closet pedophile.’

Jelske Antonissen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content