20 must-sees op Pukkelpop 2012

We hopen dit jaar op een Pukkelpop-editie met enkel muzikale turbulentie. De volgende 20 acts kunnen daar volgens ons voor zorgen.

Knack Focus maakt het programmaboekje volstrekt overbodig, met een tweeledig Pukkelpop-parcours dat U – avonturier dan wel louter festivaltoerist – op uw wenken bedient.

De must-sees voor de meerwaardezoeker:

Wilco (zaterdag, 21u50, Marquee)

Amerikaanse rootsrockers die garant staan voor een explosieve melange van traditionele folk en alt-country. Laat u niet misleiden door hun wat lichtvoetigere studiowerk van de jongste jaren, live snijdt Wilco er vakkundig alle hoekjes en kantjes af.

Nicolas Jaar (donderdag, 22u30, Castello)

De muziek van de 21-jarige New Yorker Nicolas Jaar wordt gecatalogeerd onder de noemer ‘elektronica’. Verwacht echter geen dancefloor-fillers, maar eigenzinnige en filmische minimal-techno die evenzeer neigt naar hiphop, jazz en soul.

Feist (donderdag, 23u20, Marquee)

De Canadese singer-songwriter mag de eerste Pukkelpop-nacht Feistelijk openen in de Marquee. Verwacht een mix tussen intieme folkpop en rijkelijk gearrangeerde bluesrock.

Willy Moon (vrijdag, 15u15, Club)

Onze geheimtip voor de komende Pukkelpop-editie heet Willy Moon, een 22-jarige Kiwi die de sound en de looks heeft van een fifties-crooner. De singles ‘Yeah Yeah’ en ‘I Wanna Be Your Man’ doen veel goeds vermoeden voor zijn nog te verschijnen debuutalbum.

The Afghan Whigs (vrijdag, 00u25, Marquee)

“We’re Afghan Whigs. We’re from the future, where the past is the present”, sprak Greg Dulli enkele maanden geleden, tijdens het eerste Belgische reünieconcert van The Whigs in het Koninklijk Circus. Benieuwd of ze de soulvolle grunge uit hun hoogdagen ook op Pukkelpop kunnen doen herleven.

Alt-J (donderdag, 15u10, Castello)

‘An Awesome Wave’ van het Britse ? – lees: Alt-J – werd door onze man omschreven als ‘een indiepopplaat als een Rorschachtest’. Hoe dat dan precies klinkt, hoort u op donderdag in de Castello-tent.

The Horrors (donderdag, 16u55, Marquee)

The Horrors’ derde worp ‘Skying’ won eerder dit jaar de NME-award voor beste album van 2011. Met een jaar uitstel – u weet waarom – mogen ze in Kiewit komen bewijzen of dat terecht is.

Mark Lanegan Band (donderdag, 1u, Marquee)

Donderdagnacht begraaft grungeveteraan Mark Lanegan de blues in de Marquee, geflankeerd door een begeleidingsband die bemand wordt door Belgische ‘creatures’.

Charles Bradley & his Extraordinaires (vrijdag, 23u35, Club)

Amerikaanse soul- en funkartiest die in één adem genoemd wordt met Otis Redding en James Brown. Hij debuteerde vorig jaar – op zijn 64ste! – met het doorleefde ‘No Time For Dreaming’.

tUnE-yArDs (donderdag, 00u45, Club)

tUnE-yArDs is een fusie van folk, rock, R&B, funk en Afropop. Kortom: de ideale soundtrack bij een zwoele zomernacht.

De must-sees voor de festivaltoerist:

Foo Fighters (zaterdag, 22u25, Main Stage)

Op zaterdagavond is er de symbolische terugkeer van Foo Fighters. Er zal gespeecht maar ook en vooral gerock-‘n-rolld worden.

Sam Sparro (vrijdag, 16u30, Marquee)

Denk retro-disco in een soulkleedje. Denk ‘Black and Gold’ en ‘Happiness’.

Lykke Li (donderdag, 20u45, Main Stage)

Smeer uw stembanden, want Lykke Li’s ‘I Follow Rivers’ wordt dé meezinger van deze Pukkelpop-editie.

The Black Keys (zaterdag, 20u25, Main Stage)

Deze ongemeen populaire garagerockers uit Ohio zorgden begin dit jaar in de Lotto Arena voor ‘een concert zonder pretenties en met een hoge amusementsgraad’. Dat zal in Kiewit niet anders zijn.

Hot Chip (donderdag, 20u, Marquee)

Ready for the (dance)floor? Hot Chip gaat, met het nieuwe ‘In Our Heads’ onder de arm, een stomend feestje bouwen in de Marquee.

Bloc Party (donderdag, 19u20, Main Stage)

Wij waren niet wild van de elektro-uitspattingen op ‘Intimacy’ en Kele Okereke’s soloplaat ‘The Boxer’, maar het volgende week te verschijnen ‘Four’ is gelukkig weer een rechttoe rechtane rockplaat. Live-première op het hoofdpodium van Pukkelpop!

Santigold (donderdag, 17u40, Main Stage)

Met haar puike tweede plaat ‘Master Of My Make-Belief’ trad Santigold helemaal uit de schaduw van geestesgenote M.I.A. Of haar avontuurlijke, punky R&B ook op de Main Stage goed uit de verf komt, zal nog moeten blijken.

Miike Snow (zaterdag, 20u20, Marquee)

Driekoppig Zweeds-Amerikaans dancepopcollectief dat met ‘Happy to You’ een veilige tweede plaat afleverde, maar de Marquee onveilig zal maken op zaterdag.

Björk (donderdag, 21u15, Main Stage)

Een stembandpoliep gooide ei zo na roet in het eten, maar de IJslandse komt haar multimediashow ‘Biophilia’ probleemloos voorstellen in Kiewit.

Snoop Dogg (donderdag, 14u30, Main Stage)

Snoop Dogg is het rappen moe, en brengt straks onder het alias Snoop Lion een reggaeplaat uit. Benieuwd of we daar op Pukkelpop al een glimp van zullen opvangen.

Michael Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content