20 dingen die u nog niet wist over ‘Worst Case Scenario’ van dEUS

Het debuutalbum van dEUS is exact 20 jaar oud. Knack Focus lijst 20 dingen op die u er (misschien) nog niet over wist.

1. De eerste single van dEUS was niet de hit ‘Suds & Soda’, maar wel ‘Zea’, een nummer dat opent met een sample uit Captain Beefhearts ‘The Blimp’. Bij ‘Zea’ hoorde een EP, waar ook de nummers ‘Right As Rain’ en ‘Great American Nude’ opstaan.

2. ‘Great American Nude’, naar het gelijknamige schilderij van Tom Wesselmann, was ook de naam van dEUS’ eigen label dat ‘Zea’ uitbracht. Die EP wekte de interesse van het Waalse BANG! Records – de overige Vlaamse platenfirma’s hadden op dat moment geen interesse. BANG! lanceerde de band in Londen. Daar werd dEUS opgemerkt door de major Island Records, die ‘Worst Case Scenario’ internationaal op de markt bracht.

3. ‘Worst Case Scenario’ werd op een zondag opgenomen. Omdat niet uitgaan op zaterdagavond geen optie was voor de jonge Antwerpenaren, trokken ze recht vanuit het café en zonder te slapen de studio in.

4. De clip bij ‘Suds & Soda’ schopte het tot in het populaire programma ‘Beavis & Butthead’. “Euh, Beavis: why’s that guy singing: fried eggs, fried eggs, fried eggs? And why are they holding hands? You think they’re gay or something?”

5. MTV, toen nog erg invloedrijk, draaide de door Barman geregisseerde videoclips van ‘Suds & Soda’ en ‘Hotellounge’ in de hoogste rotatie; ze passeerden vier à vijf keer per dag de revue.

6. Onder meer Brian Molko van Placebo en Gary Lightbody van Snow Patrol zwaaiden met lof naar dEUS en ‘Worst Case Scenario’. Molko noemde het een “genreoverschrijdende” plaat, Lightbody was blij als een kind toen hij in 2009 door dEUS gevraagd werd mee te zingen tijdens ‘Hotellounge’ op Pukkelpop.

7. De lyric ‘I skipped the part about love’ uit ‘Via’ leende dEUS, met permissie, van het R.E.M.-nummer ‘Low’. Een paar jaar later kwam het trouwens tot een akkefietje tussen de bende van Michael Stipe en Tom Barman. Op het Glastonbury-festival in 1999 stond bijna het voltallige R.E.M. aan de zijkant van het podium naar dEUS te kijken. Toen Barman later op de avond hetzelfde wilde doen tijdens het concert van R.E.M., werd hem de toegang tot het podium ontzegd. “Oh man, they’re assholes”, zei de dEUS-zanger achteraf, net op het moment dat R.E.M. voorbij kwam gereden in een limousine met open ramen. Een paar weken later mocht dEUS toch het voorprogramma van R.E.M. verzorgen in Boedapest, en kwamen zowel Peter Buck als de assistent van Michael Stipe zich zelfs bij Barman verontschuldigen. De dEUS-zanger verontschuldigde zich op zijn beurt tegenover Stipe.

8. Na ‘Worst Case Scenario’ werd dEUS gevraagd met Radiohead te gaan toeren. Maar rond die tijd brak drummer Jules de Borgher zijn been en moest de band verstek geven.

9. In ‘Hotellounge (Be The Death Of Me)’ weerklinkt een ontplofte versterker. Dat gebeurde tijdens een solo van gitarist Rudy Trouvé, die niet uit het nummer werd geknipt.

10. ‘W.C.S. (First Draft)’ drijft op een sample van Frank Zappa (‘Little Umbrella’s’). Er komt ook een fragment uit ‘Base Figurine for Ballatune’ van Don Cherry in voor.

11. Ten tijde van ‘Worst Case Scenario’ maakte dEUS ook een Nederlandstalig nummer: een cover van Boudewijn de Groots ‘Kinderballade’, gezongen door Rudy Trouvé.

12. Het tweede deel uit de titel ‘Hotellounge (Be The Death Of Me)’ komt van The Velvet Undergrounds ‘Heroin (Be The Death Of Me)’.

13. De clip van ‘Via’ werd in de Provence gedraaid. Daar liep de band een fanfare tegen het lijf, die in het begin en einde van de video mocht opdraven.

14. De regel ’56 Falcon’ in ‘Jigsaw You’ verwijst naar het Antwerpse adres van Tom Barmans toenmalige vriendin, Falconrui 56.

15. Het nummer ‘Right As Rain’ gaat over de dood van vader Barman, die al jaren aan Alzheimer leed en stierf toen de dEUS-zanger 17 was. De song werd live opgenomen in een Antwerps café zonder volk.

16. De vrouw die een gastrol heeft in de clip van ‘Hotellounge’ slijt ook in het echte leven haar dagen in hotelrecepties.

17. Het artwork van de plaat is van de hand van Rudy Trouvé, die naast muzikant ook schilder is.

18. In 2009 verscheen er een deluxe-uitgave van ‘Worst Case Scenario’. Die bevat een tweede disc met 17 extra nummers en een documentaire genaamd ‘Time Is The State Of My Jeans’, een streepje tekst uit de song ‘W.C.S. (First Draft)’.

19. In 2012 bracht dEUS ‘Worst Case Scenario’ en ‘Suds & Soda’ opnieuw uit op vinyl, ter gelegenheid van Record Store Day. In de meeste vinylwinkels zijn deze uitgaven nog steeds voorhanden.

20. Het 20-jarig bestaan van ‘Worst Case Scenario’ wordt door dEUS gevierd op PIAS Nites in Brussel (15 maart 2014), waar de band zijn enige Belgische optreden van het jaar geeft. (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content