15 artiesten die u niet mag missen op de Belgische zomerfestivals

De Rolling Stones staan op 28/6 op het podium van TW Classic. © Reuters
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Van Mick en Keef tot de ‘Syrische Stromae’ Omar Souleyman: 15 artiesten voor wie u deze zomer op de Belgische festivals moet zijn.

The Rolling Stones (28/6, TW Classic)

Het moet de classic der TW Classics worden: de editie met The Rolling Stones. Hun recente Pinkpopset maakte alvast één ding duidelijk: you’ll get what you need. Een meer dan twee uur durend lesje rockgeschiedenis, that is.

Mastodon (28/6, Graspop Metal Meeting)

“Verbluffend technisch drumwerk, dense weefsels van zware sludgegitaren, vervaarlijk klapwiekende solo’s en op mammoetfilet beluste holbewonerszang”: onze recensent (K.B.) hoort Mastodon imponeren op zijn zesde plaat ‘Once More ‘Round The Sun’. Wedden dat ze dat op Graspop in Dessel ook zullen doen?

Magnus (o.a. 29/6, Couleur Café; 13/7, Les Ardentes; 1/8, Lokerse Feesten; 14/8, Pukkelpop)

De tweede van Magnus is pas voor september, maar Tom Barman en CJ Bolland hebben voor deze zomer alvast een live-band rond zich verzameld, starring Tim Vanhamel, Christophe Claeys (ex-Balthazar) en Joris Caluwaerts (Zita Swoon). Een gokje: Selah Sue komt hen gezelschap houden op Les Ardentes, en Tom Smith op Pukkelpop. U doet dat beter ook.

Damon Albarn (3/7, Rock Werchter)

Een jaar na zijn triomfantelijke doortocht met Blur vorig jaar keert Damon Albarn solo terug naar Werchter – ’t is te zeggen, hij brengt ook zijn begeleidingsband The Heavy Seas mee. Zullen op de setlist staan: de songs uit zijn tamelijk autobiografische soloplaat ‘Everyday Robots’. Én een handvol liedjes van Blur, Gorillaz en The Good, The Bad & The Queen. Woohoo!

Oscar & The Wolf (6/7, Rock Werchter)

“Got my boys in the water / Got my girls bending over, tight”. Oscar & The Wolf – ooit een Belgische Bon Iver, tegenwoordig leverancier van sexy synthpopheeft met ‘Princes’ misschien wel de vaderlandse single van het jaar gemaakt. U mag ‘m komen meebrullen, op 6 juli in de schuur van Werchter.

The Afghan Whigs (13/7, Cactusfestival)

Van alle gitaargroepen is The Afghan Whigs nog altijd de meest soulvolle. Greg Dulli en co brachten onlangs ‘Do The Beast’ uit, hun eerste plaat in zestien jaar. Voor het Belgische doopfeest moet u in het Brugse Minnewaterpark zijn.

Massive Attack (13/7, Les Ardentes; 14/7, Cactusfestival)

De band rond Robert ‘3D’ del Naja en Grant ‘Daddy G’ Marshall trekt nog eens in de aanval: op 13 juli in Luik en op 14 juli in Brugge. Verwacht een triphopfeestje en een massief lichtspektakel.

TaxiWars (11/7, Gent Jazz)

Een nieuw jazzkwartet met saxofonist Robin Verheyen, bassist Nicolas Thys, drummer Antoine Pierre en singing man Tom Barman. Het recept: hardcore jazz met een punky inslag. Smakelijk!

Ostyn (o.a. 26/7, Boomtown; 2/8, M-idzomer; 14/8, Pukkelpop) Absynthe Minded is aan een lange pauze toe, frontman Bert Ostyn niet. Die is in de weer met een soloplaat. Daarop zullen geen melancholische ballads te bespeuren zijn, wel uptemposongs met een elektronische benadering. Heroic!

Bobby Womack (29/7, OLT Rivierenhof)

De moedigste mens van het universum keert, een jaar na zijn Belgische comebackconcert op Gent Jazz, terug naar ons land. Wees maar zeker dat hij zijn soulfunkjukebox meebrengt naar het Rivierenhof in Deurne.

Neil Young & Crazy Horse (5/8, Lokerse Feesten)

Neil Young & Crazy Horse werden vorig jaar genoodzaakt hun concert op Pukkelpop te cancelen. De Grote Herkansing vindt op 5 augustus plaats op de Grote Kaai in Lokeren. Daar krijgt u geen krakende covers voorgeschoteld – zoals op Youngs laatste worp, opgenomen in Jack White’s Voice-o-Graph -, maar wel kolkende klassiekers.

Omar Souleyman (15/8, Pukkelpop)

Hij is de Stromae van Syrië, maar dan met snor. Hij maakt Koerdische, Syrische en Turkse folk, maar dan met toefjes techno. Én hij speelt, in zijn eigen contreien, elk trouwfeest plat. Zorg dat u een (openings)dansje voorbereid hebt.

Herbie Hancock & Wayne Shorter (14/8, Jazz Middelheim)

Wie niet op Pukkelpop zit, moet medio augustus op Jazz Middelheim zijn. Met Herbie Hancock en Wayne Shorter staan daar twee jazzlegendes op één podium.

FKA Twigs (16/8, Pukkelpop)

Uit de stal van The xx: FKA Twigs, Tahliah Barnett in het dagelijks leven. De coming girl in de categorie r&b-met-een-zwoele-vrouwenstem. Check et af!

Wovenhand (19/9-21/9 – exacte datum nog niet bekend -, Leffingeleuren)

In de AB bouwde het Wovenhand van David Eugene Edwards – zie ook: 16 Horsepower – “een wall of sound waar zelfs een scudraket niet tegen opgewassen leek. Urgent, indringend en ongenadig hard”, aldus onze concertverslinder (D.S.). Anders gezegd: u brengt maar beter oordoppen mee naar Leffinge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content