10 niet te missen optredens op de Gentse Feesten editie 2014

© Belga

Het is zomer en dus hoogtijd voor de Gentse Feesten. Dit jaar zijn er toch enkele optredens die u zeker niet mag missen, waaronder 65daysofstatic, Nordmann en Girls in Hawaii. Onze volledige top tien kan u hier lezen.

1. Walter De Buck (Vrijdag 18 juli, Bij Sint-Jacobs, 20u)

Voor de 45ste keer luidt Walter De Buck “zijn” Gentse Feesten in. De Buck, die ernstig ziek is en op 4 juli gefêteerd werd met een “gruute zangstonde”, zal de emoties ongetwijfeld beroeren. Om zijn afscheidseditie uitbundig te openen, brengt hij een heleboel bevriende muzikanten mee: Alex Rambaut, Maarten Bruggeman, Jan Vercruysse, Guido Schiffer, Patrick Riguelle en Leonard De Buck.

2. Gorki (Vrijdag 18 juli, Bij Sint-Jacobs, 23u)

Een kwarteeuw zijn ze ondertussen bezig, de jongens van Gorki. Een mijlpaal die ze maar al te graag uitspelen met een verjaardagsconcert. Ze beloven een “eerlijke rockshow met alles wat daarbij hoort”. Wij gokken scheurende gitaren, een resem greatest hits om de vingers bij af te likken en de occasionele headbang.

3. Kommil Foo ‘Breken’ (Zaterdag 19 juli, NT Gent, 21u)

De broertjes Walschaerts zijn al meer dan vijfentwintig jaar actief en zien hun ster steeds hoger rijzen. Hun recentste voorstelling ‘Breken’ kreeg zowel van de Vlaamse als de Nederlandse pers lof toegezwaaid. Het Parool sprak zelfs van “zwartgallige humor van het hoogste kaliber”. Wie vanavond andere wensen of verplichtingen heeft, kan ook vrijdag- of zondagavond een voorstelling meepikken.

4. Hannelore Bedert (Maandag 21 juli, Bij Sint-Jacobs, 23u)

Walter De Buck en Gorki zijn niet de enige Nederlands minnende muzikanten. Ook Hannelore Bedert blijft bij haar moedertaal en geeft er bovendien een wellustige en frivole zwier aan. Haar debuutalbum ‘Wat als’ (2008), opvolger ‘Uitgewist’ (2011) en recentste plaat ‘Iets dat niet komt’ (2013) werden overladen met superlatieven. Of ze nu optreedt in een kleine achterzaal of op een grote festivalweide, altijd ontroert en beklijft ze en op de Gentse Feesten zal dat niet anders zijn.

5. 65daysofstatic (Dinsdag 22 juli, Kouter (Festivalplein), 22u30)

Op het deel van Boomtown dat vrij toegankelijk is, is 65daysofstatic de onbetwiste headliner. De instrumentale post-rockband uit Sheffield heeft een sterke live-reputatie en belooft ook nu weer een wall of sound die de hele omgeving in golven overspoelt. 65kids, de harde kern trouwe fans, en iedereen die bands als Explosions in the Sky en Mogwai wel kan pruimen, markeert deze glorieuze dag nu al in zijn agenda.

6. Stoomboot (Woensdag 23 juli, François Laurentplein, 21u30)

Omdat we in een vaderlandse mood zijn – die Rode Duivels toch – tippen we nog een muzikant van eigen bodem. Stoomboot, of Niels Boutsen, zoals de jongeman in het gewone leven heet, is een volleerd kleinkunstenaar die uiterst lichtvoetig, maar o zo stekelige liedjes te berde brengt. Een fijne tekstschrijver dus, die bovendien geen onaardig gitaarspel speelt. Zijn doorbraak kwam er met het winnen van de Nekkawedstrijd in 2011 en wel als jongste deelnemer ooit. Het opende vele deuren en enkele maanden geleden verscheen dan zijn titelloze debuutplaat.

7. Girls In Hawaii (Woensdag 23 juli, Kouter (Festivalplein), 22u30)

Na een periode van creatieve droogte liet de Belgische indie-rock band Girls In Hawaii het monumentale ‘Everest’ (2013) op ons los. De plaat laat zich samenvatten als een ontwapenende ode aan het leven. De muzikale vreugde spat er van af en dat vertaalt zich naar een spetterende live-set die zich in je oren en onder je huid wurmt.

8. We Are Prostitutes (Vrijdag 25 juli, Bij Sint-Jacobs, 3u)

Het Oost-Vlaamse dj-duo achter We Are Prostitutes startte achter de draaitafels van de Make Up Club om vervolgens te verkassen naar de Decadance. Al snel reikte hun faam verder dan Gent en kregen ze airplay op Studio Brussel. Mixtapes, maar ook fel gesmaakte edits en remixes werden en worden nog steeds door de ether gejaagd. Hun eclectische stijl is altijd dezelfde gebleven. Funk, soul, rock, electro en disco worden steevast tot een aanstekelijke harmonie gebracht.

9. Nordmann (Zaterdag 26 juli, Bij Sint-Jacobs, 21u30)

Wie met eigen ogen wil zien hoe experimenteren met avant-garde jazz en rock tot een explosief huwelijk leidt, moet zeker tijd vrijmaken voor de jonge honden van Nordmann. Het Gentse viertal behaalde dit jaar nog zilver op Humo’s Rock Rally en staat te trappelen om de internationale jazzscene van zijn sokken te blazen. Niet getreurd voor wie er nu niet kan bij zijn. Hun concertagenda is goed gevuld en zo mogen ze op 7 november en 25 februari aantreden in de Ancien Belgique.

10. Allerlaatste dag van 10 Days Off (Vooruit, 27 juli vanaf 23u)

De Feesten worden emotioneel geopend, maar ook op de slotdag zullen er tranen vloeien. 10 Days Off is aan zijn allerlaatste editie toe en sluit in schoonheid af met een nacht- en dagvullend programma. Het kruin van het Belgische dj-gild (Ed & Kim! The Glimmers! enz.) mag het hippe volkje nog eenmaal naar hogere sferen brengen. Wie het maximum wil halen uit deze memorabele dag doet er goed aan om op zaterdag wat gas terug te nemen.

(TVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content