10 anekdotes over de Music For Life-single van 2011

Voor het themalied van Music For Life 2011 herwerkten Tom Barman en Selah Sue in een productie van The Subs de cultklassieker Zanna van Luc Van Acker. Wij verzamelden tien anekdotes.

Het themalied van Music For Life 2011 (Zanna door Tom Barman & Selah Sue vs. The Subs) is voor 1,29 euro te koop op iTunes.

Voor het themalied van Music For Life 2011 herwerkten Tom Barman en Selah Sue in een productie van The Subs de cultklassieker Zanna van Luc Van Acker (ook bekend van Arbeid Adelt!). De Tienenaar vindt de nieuwe versie buitengewoon goed en vergelijkt de videoclip die eraan zit te komen met de clips van Fever Ray. Zanna dateert oorspronkelijk al uit 1984 en over het nummer doen intussen al heel wat verhalen de ronde. Hier zijn 10 anekdotes die je moet weten over Zanna:

1. Het originele nummer is het resultaat van een vier dagen durende studiosessie van Luc Van Acker met de Amerikaanse zangeres Anna Domino. Oorspronkelijk was het niet de bedoeling dat het nummer op de plaat The Ship zou belanden, maar platenfirma EMI gebruikte dit nummer als vervanger voor het nummer met de controversiële titel Fascist War Pigs.

2. Zanna gaat over een verliefd stel dat het niet aandurft om de stap naar een relatie te zetten. Anna Domino schreef de tekst en werkte samen met Luc Van Acker aan de muziek. Producer Jean-Marie Aerts (gitarist van TC Matic) voegde nog percussie toe en schaafde het nummer bij tot de eindversie die op plaat belandde.

3. De titel Zanna ontstond eigenlijk per ongeluk toen een technieker op de banden van Luc Van Acker de code ZAS -waar de muzikant geheime therapeutische gesprekken op bewaarde- en de naam Anna samenvoegde tot Zanna. Pas later kwam Van Acker te weten dat Zanna in Marokko ook als meisjesnaam wordt gebruikt.

4. Van Acker en Anna Domino stonden bekend als muzikanten die graag complexe arrangementen in elkaar staken. Met een baspartij van één noot en één melodie deden beide muzikanten een poging om van Zanna het eenvoudigste nummer ter wereld te maken.

5. De versie van Tom Barman en Selah Sue is niet de eerste cover van Zanna. In 2002 waagden Peter van Laet van Mama’s Jasje en zangeres Danaë zich al eens aan een Nederlandstalige bewerking (Thomas) voor het goede doel van Levenslijn. Een jaar later vertaalde ook Dirk Blanchart, van het popcollectief de Flandriens, Zanna naar het Nederlands. In 2007 bracht Sweet Coffee nog een hedendaagse bewerking van het nummer uit.

6. Er bestaan ook verschillende onofficiële versies van Zanna en talloze remixen. Zelfs in de metalwereld bestaan fans van deze klassieker, want onder andere Slipknot en Front 242 durven zich al wel eens te wagen aan een cover.

7. De officiële verkoopcijfers zijn niet evenredig met de status van het nummer, want Van Acker schat het aantal verkochte exemplaren in België op zo’n 20 000, evenveel als er in de Verenigde Staten over de toonbank gingen.

8. Rijk zal Luc Van Acker van het nummer niet worden, ook al valt er tegenwoordig wel geld te verdienen met plagiaatkwesties. Zanna werd in Amerika verdeeld door platenlabel Wax Trax! en schopte het op die manier zelfs tot inspiratiebron in hiphopkringen. De Amerikaanse R&B-zangeres Lumidee scoorde met Never Leave You (Uh Ooh, Uh Ooh) een grote hit die het in ons land zelfs tot de eerste plaats in de charts schopte. Bij een grondige beluistering lijkt het nummer wel heel veel leentjebuur te hebben gespeeld bij Zanna, maar SABAM raadde Van Acker aan om geen geld te verspillen aan een klacht.

9. Volgend jaar verschijnt op het platenlabel EMI een heruitgave van het album The Ship dat oorspronkelijk in 1984 uitkwam. Op de heruitgave zullen verschillende remixen staan, onder meer van Belgische EBM-pioniers The Neon Judgement.

10. Op vrijdag 17 februari 2012 organiseert de Ancienne Belgique een concert van Luc Van Acker in het kader van de Rewind-reeks. Die avond zal Van Acker met de muzikanten die ook aan zijn Extreme Gentleman-project meewerken nog eens alle nummers uit zijn album The Ship in de originele volgorde spelen. Normaal gezien zal ook Anna Domino aanwezig zijn om Zanna nog eenmaal mee te zingen zoals in de originele versie. (TG)

file=flash/2011/11/MUSIC_FOR_LIFE_2011_WEB_KLEIN_Website_StuBru.flv&skin=http://www.stubru.be/sites/all/themes/stubru/swf/mediaplayer/video/stubru_skin.swf&image=http://www.stubru.be/sites/default/files/article/single_111125.jpg&streamer=rtmp://vrt.flash.streampower.be:80/stubru/&controlbar=over

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content