Winnaar vijfde BK Poetry Slam bekendgemaakt in Leuven

Micro © Getty Images/iStockphoto

Giovanni Centola uit Bergen heeft zaterdagavond in de Leuvense schouwburg het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam gewonnen.

VoRRe (Arne Deloffer) was vicekampioen en Skash (Maxime Deflandre) kreeg een bronzen medaille, terwijl de toeschouwers Petit Jean (Jan Asselberghs) uit Leuven tot publiekswinnaar kroonden. Dankzij zijn overwinning mag Giovanni Centola België vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap Poetry Slam, dat ook in Leuven plaatsvindt, op 26 november.

Poetry Slam wordt vaak omschreven als een boksmatch met woorden en is een concept waarbij de dichter het voor een publiek moet opnemen tegen andere dichters en dat publiek moet proberen overtuigen, zowel met zijn teksten als met zijn performance.

Van Chicago tot Leuven

Het fenomeen ontstond in het café- en clubcircuit van Chicago, waaide over naar Europa en wint ook in België aan populariteit. Vooral in Antwerpen, Gent, Leuven en Luik zijn er maandelijks podia waar vaak heel jonge slammers optreden. De vzw Creatief Schrijven organiseerde dit jaar al voor de vijfde maal het Belgisch Kampioenschap. Na voorrondes in Brussel, Bergen, Luik, Gent, Antwerpen, Leuven en Charleroi namen zaterdagavond 15 dichters het tegen elkaar op in Leuven.

Utopie

Voor het eerst was daar ook een Duitstalige dichter bij, Jessy James LaFleur. Het BK was dit jaar onderdeel van het feestjaar rond ‘Utopia’ en Thomas More in Leuven. Alle finalisten brachten in de eerste ronde een tekst over het opgelegde thema ‘Utopie’. Zij werden beoordeeld door een vakjury die bestond uit Bert Kruismans (comedian), Rudy Vanschoonbeek (uitgever), Ruth Lasters (auteur), Elisabeth Severino Fernandez (coördinator Mama’s Open Mic), Samira Hmouda (Pianofabriek) en Chantal De Smedt (radiostem Bruzz).

De jury selecteerde 8 finalisten voor de tweede ronde en daarin haalde Giovanni Centola het uiteindelijk met de tekst ‘Café Parisien’. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content