Wine Dierickx wint Theo D’Or voor haar rol in ‘Helpdesk’

Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Gisteravond zijn ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival de VSCD Toneelprijzen uitgereikt, tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Stadsschouwburg Amsterdam. Ook het Vlaams-Nederlandse gezelschap Wunderbaum en NTGent deelden in de prijzen.

De hoofdprijzen gingen naar Wine Dierickx en Hans Kesting. Dierickx ontving de Theo d’Or 2016, de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol, voor haar rol in Helpdesk van Wunderbaum. Hans Kesting won de Louis d’Or 2016 voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol, voor zijn rol in Kings of War van Toneelgroep Amsterdam.

De jury over Dierickx: ‘Wine Dierickx speelt, in deze (bijna) solovoorstelling, een fascinerend en opwindend figuur in de rol van Karen; een vrouw die in futuristische setting het leven van anderen op bestelling eenvoudiger maakt. Met de eenzaamheid die Dierickx verbeeldt, geeft ze energie aan niks. Maar langzaamaan raakt ze gefrustreerd en in die tragische ontwikkeling die ze doormaakt gaat de voorstelling heel erg over het nu. Geweldig om te zien hoe ze razendsnel wisselt, tussen talloze rollen als coole adviseur – en zichzelf, Karen. Ongelofelijk uitgekiend bespeelt Dierickx de toeschouwer met deze haast wiskundige schakeling tussen emoties en telefoongesprekken.’

Over Kesting zei de jury: ‘Hans Kesting voegt zich vrijwel onzichtbaar in de krokodillenvijver van de macht. Eenmaal aanwezig is hij nietsontziend en genadeloos in zijn vraatzucht naar een allesverslindende alleenheerschappij. Hij lapt niet alleen de heersende moraal van het Engelse hof aan zijn laars, maar ook alle regels van de voorstelling. Het acteurschap van Kesting levert altijd een plus op in de voorstelling, wat hij toevoegt aan energie is onvoorstelbaar. Hans Kesting is iemand voor wie je naar een voorstelling gaat – en hij verblufte de jury twee keer dit seizoen in zowel Kings of War als in De Welwillenden.’

Ook NTGent viel in de prijzen. Risto Kübar mocht de Arlecchino 2016 (prijs voor de beste mannelijke bijdragende rol) in ontvangst nemen voor zijn rol in Dit zijn de namen van NTGent. De jury was verrast door Kübar. ‘Aangrijpend en ontroerend weet hij de smart, angst, onzekerheid en het jong zijn te verbeelden. Als opgejaagd wild in zijn rol als De Jongen in Dit zijn de namen. Brutaal en speels daagt hij voortdurend de inspecteur uit, en zakt hij steeds weer van het talud: heel lijfelijk. Met het grote weten dat Kübar met zich meedraagt, is hij het gevaar, het ding dat kan ontploffen. Hij is nadrukkelijk aanwezig als symbool voor de mythische proporties van deze vertelling. Met iets instinctiefs in zijn spel, als of hij elk moment kan aanvallen, draagt hij de spanning van de hele voorstelling.’

(EVS)

Alle info: http://www.vscd.nl/nieuws/winnaars-toneelprijzen-2016-bekend

Privacy, de voorstelling waarmee Dierickx momenteel door Vlaanderen en Nederland reist

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Trailer Privacy from De Warme Winkel on Vimeo.

Kings of War

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Dit zijn de namen

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content