Vzw Philippe Close mag Koninklijk Circus voorlopig niet uitbaten

Philippe Close © Belga

Het Hof van Beroep twijfelt er sterk aan of de toewijzing van het Koninklijk Circus aan een vzw die gelinkt is aan de stad Brussel correct is verlopen. Vooral aan de rol van kersvers Brussels burgemeester Philippe Close wordt getwijfeld. De toelating om de zaal te morgen uitbaten is opgeschort.

Het Brussels Hof van Beroep heeft de toestemming van de vzw Brussels Expo om het Koninklijk Circus uit te baten opgeschort. De uitspraak geldt ten minste tot de Brusselse rechtbank van eerste aanleg zich ten gronde en definitief heeft uitgesproken. Dat meldt Le Vif.

De uitspraak is lastig voor Philippe Close (PS), voorzitter van de Raad van Bestuur van Brussels Expo en binnenkort burgemeester van Brussel na het ontslag van Yvan Mayeur.

Eerlijke concurrentie

Het Koninklijk Circus, dat eigendom is van de stad, wordt sinds 1999 uitgebaat door de Botanique. De stad verbrak die overeenkomst in de zomer van 2015. In november 2016 besliste het stadsbestuur om de uitbating van het Koninklijk Circus voor de volgende 27 jaar over te laten aan Brussels Expo. Botanique en Sportpaleis Group trokken daarop naar de rechter.

Nu vindt het Hof dat de procedure, opgestart in november 2014, vol onregelmatigheden zit. Het Hof ‘leidt af uit de voorafgaande analyse van de feiten dat op het eerste gezicht de principes vna eerlijke concurrentie en onpartijdigheid geschonden zijn bij he toekennen van het contract aan Brussels Expo’, staat in het arrest, dat Le Vif kon inkijken.

De essentie van het arrest is eenvoudig: wanneer er verkozenen van de Stad Brussel in de Raad van Bestuur van Brussels Expo zitten, vertrekt die vzw met een stevige voorsprong op zijn concurrent. ‘De aanwezigheid van leden van Brussels Expo bij het bepalen van de toekenningscriteria maakt mogelijk dat de vzw die criteria kende voor de aanbesteding openbaar werd gemaakt’, aldus het Hof. Dat wijst vooral op de positie van Philippe Close, die toen schepen was in Brussel. Het is op zijn initiatief dat de stad ging meespelen om de uitbating van het Koninklijk Circus, een aanvulling van de Magdalenazaal en Paleis 12, die al van de stad zijn.

De verdediging van de stad Brussel maakte geen indruk op het Hof van Beroep. Zo bracht de stad aan dat het pluralisme in de raad van bestuur gewaarborgd was. ‘In tegenstelling tot wat dat Brussels Expo aanvoert, is het feit dat de raad van bestuur uit verschillende politieke families is samengesteld niet voldoende om ze van alle partijdigheid vrij te stellen. Integendeel, zo heeft de stad haar invloed kunnen versterken op alle stemgerechtigde leden’, zei het Hof een beetje spottend.

Onbesproken burgemeester

Johan Van den Driessche, die voor N-VA in de oppositie van de Brusselse gemeenteraadslid, reageert tevreden. ‘Uiteraard ben ik niet blij dat dit allemaal is moeten gebeuren, maar ik ben wel tevreden dat iets dat veel mensen al aanvoelden, namelijk dat deze procedure niet transparant is, wordt bevestigd.’

‘Dit is een uitspraak in kortgeding en dat twee dagen voor de concessie zou beginnen, op 1 juli. Dat geeft toch aan dat het Hof serieuze aanwijzingen heeft’, zegt Van den Driessche, die benadrukt dat dit Close niet goed uitkomt. ‘Ik heb eerder al gezegd dat hij van hetzelfde laken een broek is. Brussel verdient een onbesproken burgemeester en een verandering in het cultuurbeleid. Ik geloof er niet dat die er met hem zullen komen.’

Jan Van Esbroeck van Sportpaleis Group reageert blij in De Morgen. ‘Nu blijkt dat onze visie niet alleen door teleurstelling ingegeven was, maar ook objectieve gronden had. Nu, dit is ook geen overwinning voor ons. Dit is jammer voor de sector en voor de zaal, maar dit soort dingen moeten wel aangeklaagd worden.’

Dit is een vertaling en bewerking van een artikel uit Le Vif.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content