Vrijstaat O. en De Werf fuseren

Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Kunstencentra De Werf uit Brugge en Vrijstaat O. uit Oostende gaan verder als één kunstencentrum. Ze dienen voor de belangrijke volgende subsidieronde samen één dossier in. Dat maakt De Standaard vandaag bekend.

De Werf profileert zich al sinds 1985 als een kunstencentrum voor jazz en (jonge, experimentele) podiumkunsten. Het beheert ook een eigen platenlabel. Vrijstaat O. is een veel jongere organisatie die in 2005 werd opgericht door artistiek leider Hendrik Tratsaert en vooral focust op muziek, literatuur, beeldende kunst en podium (het huis organiseert het tweejaarlijkse festival Dansand).

Tijdens de voorbije subsidieronde ontving De Werf van Vlaanderen 870.000 euro structurele subsidie. Vrijstaat O. ontving 430.000 euro structurele subsidie. Omdat minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) aankondigde dat tijdens de volgende subsidieronde (voor de periode 2017 – 2022) fors zal bespaard worden en er vooral middelgrote organisaties zullen sneuvelen, bundelen verschillende ‘middelgrote’ organisaties de krachten. Eerder dit jaar kondigen Braakland/ZheBilding en De Queeste hun fusie tot ‘het Nieuwstedelijk’ aan. Nu bereikten ook Vrijstaat O. en De Werf een akkoord over een fusie tot één kunstencentrum met locaties in Oostende en Brugge. Er wordt een gezamenlijk subsidiedossier ingediend. Momenteel wordt gewerkt aan een statutenwijziging waarbij beide organisaties gelijk vertegenwoordigd zijn. Oostendenaar Hendrik Tratsaert wordt de artistieke leider, Veerle Mans (De Werf) wordt de zakelijke leider. De achttien personeelsleden van beide organisaties zouden aan boord blijven.

Vrijstaat O. verzekert dat de werking in Oostende nog zal uitgebreid worden, onder meer met een extra locatie op het provinciaal domein Raversijde. Ook de Droge Coo, de locatie op de Zeedijk, zal behouden blijven als uitvalsbasis. De Werf geeft voorlopig geen verdere toelichting. Pas begin oktober – wanneer de subsidiedossiers ingediend moeten worden – lichten de organisaties hun plannen inhoudelijk toe.

(EVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content