Voorstelling van Jan Fabre in Charleroi geannuleerd uit vrees voor ‘potentieel geweld’

De opvoering van ‘The Fluid Force of Love’ door het gezelschap Troubleyn van Jan Fabre tijdens de Biënnale Charleroi Danse is geannuleerd.

Dat maakte de organisatie zaterdagavond bekend.

‘Gezien de huidige context, de druk en de scheldpartijen rond deze programmering, zijn Charleroi Danse en Troubleyn van mening dat het in het algemeen belang is om hun teams niet bloot te stellen aan potentieel geweld’, laat de organisatie weten.

‘Er zijn bedreigingen op sociale media geweest, onder meer dat alle plaatsen zullen gekocht worden om de show voor een lege zaal te laten plaatsvinden, wat bijzonder gewelddadig is voor de artiesten. Er is ook druk uitgeoefend op het gezelschap zelf’, preciseerde Annie Bozzini, directeur van Charleroi Danse.

‘Tijd nog niet rijp’

‘Het is een beslissing die in onderling overleg is genomen, maar die ik persoonlijk jammer vind. Deze show had de aanleiding kunnen zijn om een sereen debat op gang te brengen over de relatie tussen de choreografen en de performers. Het lijkt erop dat de tijd nog niet rijp is’, voegde ze eraan toe. ‘We zijn geen censors of rechters. We hebben echter niet het recht om de artiesten in gevaar te brengen’, aldus de verantwoordelijke.

Jan Fabre wordt verdacht van geweldpleging, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk ten aanzien van twaalf werknemers, maar ook aanranding van de eerbaarheid van een persoon. Op 21 september wordt voor de correctionele rechtbank van Antwerpen de zaak tegen de kunstenaar en theatermaker ingeleid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content