Vlaming Pieter Verelst wint een van de grootste cabaretfestivals van Nederland

Pieter Verelst © Cameretten festival

De Vlaamse acteur en cabaretier Pieter Verelst is bekroond tot beste cabaretier van het 51ste Cameretten Festival.

Een Vlaming heeft de juryprijs van een van de grootste cabaretfestivals van Nederland gewonnen: de 26-jarige Pieter Verelst. ‘Met zijn spannende opkomst grijpt hij je direct bij de kladden’, zo oordeelde de cabaretjury.

Verelst vertelt geen verhalen, hij beeldt ze uit. ‘Pieter zit lekker in zijn energie en maakt goed gebruik van zijn atletische lichaam. Soms blaast hij zichzelf op, soms maakt hij zich juist heel klein. Dat geeft zijn voorstelling een prettige dynamiek, die naadloos aansluit op de grillige inhoud.’

Wat hij op het podium bracht? ‘In zijn winnende halfuurtje ‘Mijn broer en ik’ vertelt hij met bizarre omwegen en terzijdes aan de piano over de verstandhouding met broer Maurice tijdens hun jeugd in Aarschot, de Belgische plaats waar mensen ‘na drie jaar uit pure verveling alweer begraven worden’, schrijft de Volkskrant.

De 26-jarige Verelst, afkomstig uit Heist-op-den-Berg, studeerde toneel aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In 2014 won hij zowel de juryprijs als de persoonlijkheidsprijs op het Groninger Studenten Cabaret. De afgelopen jaren acteerde hij in televisiereeksen als “Familie”, “Dubbelspel”, “Zone stad”, “Salamander” en “Aspe”. Zijn stem leende hij aan de Nederlandstalige versie van films als “Ice age”, “Zorro” en “De kleine prins”.

De jury loofde publiekswinnaar Ploeg om de herkenbare hilarische verhalen, maar vergat ook zijn muzikale en serieuzere kant niet. “Naast een goede comedian is Alex ook een uitstekende gitarist. Dat laat hij horen tijdens een hilarisch nummer over de ‘Koning van de aanleunwoning’ en in het slotlied, dat een stuk serieuzer is en waarin hij vraagt om hoop en bijval.”

De drie finalisten en de Persoonlijkheidsprijswinnaar mogen nu op tournee. Komende maanden – tot en met mei 2017 – schuimen ze meer dan 45 Nederlandse theaterzalen af.

Op het palmares van Camaretten prijken onder meer Hans Teeuwen, Kommil Foo, Begijn Le Bleu en Marc-Marie Huijbregts. Het festival was dit jaar aan zijn 51ste editie toe. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content