Utopia-festival van start in Leuven

Ladeuzeplein in Leuven © Belga

Met het Utopia-festival herdenkt Leuven dat het boek ‘Utopia’, waarin Thomas More zijn ideale samenleving schetst, 500 jaar geleden in een drukkerij op de hoek van de Naamse- en Standonckstraat van de persen rolde.

Naast het cultureel stadsfestival ‘500 jaar Utopia’ loopt er ook nog ‘YOUtopia’, waarin iedereen wordt uitgenodigd om ideeën te formuleren over hoe men Leuven wil zien evolueren.

‘500 jaar Utopia – The Future is More’ werd zaterdagavond in de Leuvense Stadsschouwburg officieel geopend met onder meer inleidingen over de Engelse humanist, jurist en staatsman Thomas More.

Het volledige programma duurt 4 maanden en omvat 18 tentoonstellingen, 12 theatervoorstellingen, 9 muziekuitvoeringen, 2 dansvoorstellingen, 9 lezingen en debatten, 6 stadswandelingen en 23 happenings. Hoogtepunt wordt de tentoonstelling ‘Op zoek naar Utopia’, die op 20 oktober in Museum M de deuren opent en waarvoor de Vlaamse Gemeenschap een subsidie van 770.000 euro uitkeerde.

In de bib Tweebronnen staat dit weekend een Utopiamachine waar een tiental eminente denkers vanuit hun denkgebied utopische denkbeelden formuleren. Op het Ladeuzeplein werden zaterdag activiteiten georganiseerd zoals optredens, workshops allerhande, hapjes… Op het plein prijken ook de zes ‘YOUtops’ die Leuven zopas aankocht. Het zijn grote, kunstzinnige tentenconstructies op wielen die door organisaties kunnen worden gehuurd voor evenementen.

Er kan ook een herdruk van het boek ‘Utopia’ met een voorwoord van burgemeester Louis Tobback en rector Rik Torfs gekocht worden. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content