Theater Aan Zee 2015 is ode aan spelplezier – Onze tips voor uw geslaagde festivaluitstap

© Koen Broos
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Dit jaar is Theater Zuidpool – met Jorgen Cassier, Sofie Decleir en Koen van Kaam – centrale gast van Theater Aan Zee (kortweg TAZ#2015). Dat deze drie spelers het programma (mee) mogen samenstellen, blijkt uit de gekozen voorstellingen. Stuk voor stuk creaties waar de virtuositeit van de acteur zegeviert.

Theater Zuidpool herneemt enkele van hun succesvoorstellingen van de voorbije tien jaar, waaronder OPUS XX, MACBETH maar ook het recente Al te luide eenzaamheid. Daarnaast creëert Theater Zuidpool speciaal voor TAZ het openingsconcert VYSOTSKY met muziek van de Russische zanger Vladimir Vysotsky. Naast het tonen van eigen voorstellingen nodigt Theater Zuidpool ook creaties van collega’s uit.

Daarbij zocht Theater Zuidpool vooral naar ‘die kunstenaars die ons inspireren omwille van hun eigen stijl, hun eigen stem. Inspiratie heeft geen boodschap aan grenzen, noch aan opdeling in genres of geografische afkomst.’ Theater Zuidpool stelt daarom grenzeloosheid centraal en kiest ervoor ‘om de culturele dialoog tussen Vlaanderen, Brussel, Wallonië én Nederland te bestendigen. Een gebied in het hart van Europa met een bijzonder kwalitatief maar bedreigd kunstenveld. Niet alleen met voorstellingen waarin verschillende generaties op scène staan, maar ook door samenwerkingen en ontmoetingen in summerclasses, debatten en workshops die uitmonden in publieke interventies.’

Absolute aanraders, naast de eerder genoemde voorstellingen van Theater Zuidpool zelf, zijn: Cie Marius’ feestelijk lekkere en zwierig gespeelde Figaro, Ultima Thules Gomaartrilogie (uitmuntend en ontroerend figurentheater), Warre Borgmans’ aanstekelijk vertelde De val van A, Jan Martens sensuele dansvoorstelling Sweat Baby Sweat, de machtige, muzikale solo Rudy van meesterverteller Peter De Graef én golden oldie Achter ’t eten van de te vroeg gestorven meestertheatermaker Eric De Volder. Verder staan er ook een aantal scherpe, maatschappijkritische voorstellingen op het programma zoals Reizen Jihad (Sin Collectief) en Remah Jabrs High Heels and Stuffed Zucchini. En binnen het muziekprogramma zijn dit onze favorieten: Bert Dockx, Roosbeef, Dez Mona en Graindelavoix.

Ook jong talent is present. TAZ zat de afgelopen maanden de opvolgers van muziekgoden als Tom Barman en Arno op de hielen én schuimde alle Vlaamse, Brusselse en Nederlandse theateropleidingen af (Waalse opleidingen boort het festival nog steeds niet aan, hopelijk ontdekt men ooit dat er ook in de Waalse opleidingen TAZ-waardig talent zit…). Alle beloften die een uitnodiging kregen om op het festival te spelen, dingen er vanop even verrassende als schone locaties naar de Jong Theater- en Jong Muziekprijs 2015.

Er is ook ruimschoots aandacht voor (theater)literatuur met Prinsen en Prinsessen der Poëzie. Curator David Troch interviewt zes avonden op een rij jong dichttalent uit Vlaanderen en Nederland. Daarenboven vond Troch enkele befaamde dichters zoals Charles Ducal, Joke van Leeuwen en Tom Lanoye bereid langs te komen in Koningen en Koninginnen der Poëzie. Ook Uitgelezen aan Zee (het live boekenprogramma van Vooruit en De Morgen) is weer present en boort opvallend actuele thema’s aan.

Die aandacht voor de vierkant draaiende wereld toont zich ook in de salongesprekken én de dagelijkse ‘actuashow’ De Extremisten waarin verschillende vormen van extremisme onderzoeken. TAZ wil als stadsfestival ook de kinderarmoede (hoger dan 25% in Oostende) onder de aandacht brengen en organiseert hierover het salongesprek ‘De Schande’.

Tot slot, palmt figurentheatergezelschap FroeFroe Het Familiepark in het Leopoldpark in. Door het Familieparkprogramma in een aparte, drietalige folder te verspreiden, wil TAZ ook de anderstalige toeristen aanspreken.

Deze zomer ontkomt niemand aan Theater Aan Zee. Het festival bezet Oostende van 30 juli 2015 tot 8 augustus 2015.

Alle info: www.theateraanzee.be

(EVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content