Steven Van Watermeulen verlaat NTGent en trekt naar Toneelgroep Amsterdam (UPDATE)

Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Vanaf volgend seizoen maakt acteur Steven Van Watermeulen deel uit van het vaste ensemble van Toneelgroep Amsterdam. UPDATE: Intussen raakte ook bekend dat Benny Claessens ontslagen is én dat Johan Simons vroeger opstapt dan verwacht…

‘Steven is een ensemble-acteur in hart en nieren. Met zijn originele persoonlijkheid, buitengewone emotionele zeggingskracht en jarenlange bewezen talent hoort hij thuis bij Toneelgroep Amsterdam. Het is voor ons allemaal een geweldige uitdaging om met hem aan de slag te gaan. Ik kijk er naar uit.’, aldus directeur Ivo van Hove.

Van Watermeulen werkte al samen met van Hove toen deze Het Zuidelijk Toneel leidde. Hij schitterde toen onder meer in ‘De dame met de camelia’s (2000) en vooral in Caligula (1996) waarin hij een ijzersterke hoofdrol neerzette. Terugkeren naar van Hove, na een wisselvallige NTGent-periode, voelt als thuiskomen, vindt hij. ‘Bij Toneelgroep Amsterdam gaan voelt als: ik was op reis, dat heeft deugd gedaan, nu mag ik terug naar huis, en zoals dat gaat met reizen, terug naar huis geeft me perspectief.’

‘Bij Toneelgroep Amsterdam gaan voelt als: ik was op reis, dat heeft deugd gedaan, nu mag ik terug naar huis, en zoals dat gaat met reizen, terug naar huis geeft me perspectief.’

Steven Van Watermeulen (1968) studeerde aan het Conservatorium van Antwerpen en sloot zich na zijn opleiding aan bij Het Zuidelijk Toneel onder leiding van Ivo van Hove. Daarna maakte hij deel uit van het Ro Theater en sinds 2005 behoort hij tot het vast ensemble van NTGent. Hij werkte met regisseurs als Guy Cassiers, Johan Simons, Ivo van Hove, Luk Perceval, Pierre Audi, Alize Zandwijk, Theu Boermans, Christoph Marthaler en Dora van der Groen. Voor zijn rol in De Wespenfabriek van het RO Theater – in een regie van Guy Cassiers – won hij in 2001 de Louis d’Or.

Van Watermeulen is ook regisseur, curator van exposities in Brussel (BOZAR), Antwerpen (MOMU) en Oostende (Muzee) en auteur. Samen met levenspartner Oscar van den Boogaard debuteerde hij met de roman Chinchillasong. In 2011 publiceerde het duo ook Zeeduivel voor Amalia. Van Watermeulen gaf toneelles aan het Conservatorium van Antwerpen en de Toneelacademie Maastricht. Sinds 2014 is hij artistiek leider van de Regie Opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

UPDATE: Intussen raakte ook bekend dat Benny Claessens ontslagen is én dat artistiek leider Johan Simons vroeger opstapt dan verwacht. Na dit seizoen – en niet pas na afloop van seizoen 2017-2018 – trekt Simons de deur van NTGent achter zich dicht. De malaise is compleet in het Gentse stadstheater. Het goede nieuws? Dit biedt kansen aan een jongere generatie om aanspraak te maken op de stadsschouwburg aan het Sint-Baafsplein.

(EVS)

Meer info: www.tga.nl

Van Watermeulen in Platonov (regie: Luk Perceval) en in Gif (met Elsie de Brauw, regie: Johan Simons), de hoogtepunten uit zijn NTGent-carrière:

Platonov

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Platonov trailer from NTGent on Vimeo.

Gif

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content