Regisseur Ivo van Hove wint twee Tony Awards

© Jan Versweyveld
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Gisteravond werden in New York de prestigieuze theaterprijzen Tony Awards uitgereikt. Ivo van Hove kreeg voor A View From the Bridge twee awards; hiphopmusical Hamilton was de grote slokop met elf Tony Awards.

De uitreiking van de prestigieuze theaterprijzen vond plaats in het Beacon Theatre in New York. Van Hove won de Tony voor Beste regisseur van een toneelstuk en voor Beste revival van een toneelstuk, voor zijn uitmuntende enscenering van de klassieker A View From the Bridge van Arthur Miller.

In zijn bedankspeech – zo meldt De Volkskrant – blikte Van Hove, die dit seizoen debuteerde op Broadway, terug op het traject dat hij in de New Yorkse theaterwereld aflegde: ‘Enkele jaren terug werd ik nog in de pers omschreven als de ‘bad boy van het Belgische avant-gardistische theater’. Ik vind het fantastisch om nu op Broadway, helemaal in het centrum van deze prachtige theaterwereld, te staan en deze prijs in ontvangst te nemen.’

Van Hove was met zijn twee Broadway-stukken van het afgelopen seizoen – A View From the Bridge en The Crucible – genomineerd voor negen Tony’s. Zijn partner en vaste scenograaf Jan Versweyveld kon zijn drie nominaties niet verzilveren, evenmin als de drie genomineerde acteurs in Van Hoves creaties.

De hiphopmusical Hamilton was dé grote winnaar van de Tony Awards en won onder meer in de categorieën Beste musical, Beste mannelijke hoofdrolspeler, en Beste muziek (Lin-Manuel Miranda). Van de zestien nominaties verzilverde Hamilton er elf.

Naar aanleiding van het bloedbad dat zaterdagnacht werd aangericht in de club Pulse in Orlando opende de uitreiking van de 70ste editie van de Tony Awards met een statement van presentator James Corden: ‘Alles wat we na de vreselijke gebeurtenissen van afgelopen nacht kunnen zeggen, is dat de slachtoffers niet alleen zijn. Jullie tragedie is onze tragedie. Het theater is een plek waar elk ras, overtuiging, seksualiteit en sekse gelijk is, omarmd wordt en geliefd wordt. De show van vanavond staat symbool voor dat principe.’

Ook Lin-Manuel Miranda sprak zijn medeleven uit: ‘We lived through times when hate and fear seemed stronger; We rise and fall and light from dying embers, remembrances that hope and love last longer

(EVS)

Van Hoves A View From the Bridge:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hamilton:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content